Profil jeleňa jeleň, daniele, jelenie teľa LOVECKÉ FAKTY Rakúsko

The Jeleň a hlavne Jeleň je, s výnimkou losa, ktorý sa tu zriedka vyskytuje, najväčšie artefakty a najväčšie divoké zviera v Rakúsku.

DEER, DEER a DEER CALF
krátky profil

Všeobecný názov:
Jeleň lesný (Cervus elaphus)
Muž: jeleň, Žena: Jeleň, Zviera alebo zadné

Meno rastúceho samca:
Jelenie teľa (v 1. roku života), Filištín (v 2. roku života)

Meno rastúcej ženy:
Divé teľa (v 1. roku života), Koza (v 2. roku života)

Zvieracia rodina:
Kopytná zver, prežúvavce, jelenia zver, chlpatá zver

jeleňa

veľkosť:
Dĺžka hlavy a trupu 180 - 210 cm
Maximálna výška ramien u mužov je 150 cm, u žien 120 cm.

Váha:
Samec môže vážiť do 250 kg, samica do 100 kg.

Rutovacia sezóna:
Koncom augusta až začiatkom októbra

Gestačné obdobie:
32 týždňov

Čas nastavenia (čas hodu):
Máj až jún

Chlapec:
1 (zriedka 2)

jeleňa

Mladé zvieratá majú v prvých mesiacoch charakteristické biele škvrny.
Škvrny zmiznú najneskôr pri prvej zmene vlasov pred zimou.

Čas a miesto činnosti

Jeleň je denný aj nočný.

Jeleň je pôvodom z celej Európy. Pôvodným biotopom sú skôr riedke lesy. V alpskom regióne a v ďalších horských oblastiach je možné počas teplejších období nájsť jeleňa vysokohorského aj v alpských polohách. Nežijú územne a nie sú neobvyklé ani túry do 100 km.

Jeleň
Vzhľad a vlastnosti

The odtieň srsti - kožušiny alebo „prikrývky“, ako hovorí poľovník - sa líši v priebehu roka. V letných mesiacoch je červenohnedý, v zimných mesiacoch jeleň nosí hnedosivý zimný kabát. Zimná kožušina je hrubšia a strapatejšia. Srsť mladých teliat je červenohnedá s bielymi škvrnami, ktoré zmiznú v priebehu prvého roka.

profil

Samica: zadný/daniel

Muži a ženy rastú rôznymi rýchlosťami. Zatiaľ čo samica je úplne dospelá vo veku okolo dvoch rokov, jeleň samčí pokračuje v raste až do veku päť rokov a svojho fyzického vrcholu dosahuje okolo deviatich rokov. Mladý jeleň má zúžený kmeň, ktorý sa rokmi stáva „hranatým“.

Veľmi staré jelene, ktoré už prekonali vrchol svojho fyzického vývoja, si opäť odbúravajú telo a hmotu parožia - lovec hovorí o „cúvaní“. Postava a štruktúra správania zodpovedajú štruktúre letového zvieraťa.

Na rozdiel od rohatých zvierat (napr. Kamzík, muflón alebo kozorožec) to je paroh jelenej kopytnej zveri, ktorá sa podobala na kopytá raz ročne. Skladá sa z čistého kostného tkaniva a dosahuje priemernú dĺžku okolo 100 centimetrov na tyč.

profil

Jeleň lesný je najväčšie pôvodné divoké zviera v Rakúsku.

Váha parohu plne dospelého jeleňa je medzi 5 až 6 kilogramov. Vo výnimočných prípadoch môže parožie dosiahnuť aj 10 alebo 12 kilogramov. Na rozdiel od zvierat s rohatými zvieratami samice nenosia zbrane na čelo.

Jeho je charakteristický pre jeleňa Rúry, typický, hrdelný zvuk mužského spojenia počas ruje. Spravidla ich je niekoľko Vyrušovanie hovorov jeden za druhým. Jedná sa na jednej strane o párenie, na druhej strane o boj a predvádzanie pri videní alebo boji s inými jeleňmi.

Jelene majú dobrý zrak, čuch a sluch.

Jeleň
Všeobecné

Sociálna štruktúra jeleňa je taká balenie. Sú tam srnky a jelene. Balíky srnčej zveri pozostávajú z priehrad a letničiek alebo teliat. Jelenie svorky pozostávajú iba z mužov. Mláďatá samcov sa zvyčajne rozdelia ako filistíny v priebehu druhého roku života z jelenej zveri a pripoja sa k jelenej zveri.

Počas Rut jeleň bojuje proti teritoriálnym a hodnotiacim bitkám. Pritom stále parožím do seba naráža a snaží sa svojich súperov odtlačiť. Môže to tiež viesť k vážnym zraneniam. Výsledok týchto bojov rozhodne, ktorý jeleň sa môže páriť so samicami. Víťaz bude Najlepší pes nazývaná preto, lebo dominuje územiu a oblasti párenia.

jeleň

Rieka sa koná od konca augusta do začiatku októbra.

Jeleň je čistý Bylinožravce. Hlavným jedlom sú trávy a byliny. Jeleň sa v zime živí aj lišajníkmi, výhonkami listnatých a ihličnatých stromov, zakrslými kríkmi alebo kôrou stromov. Prakticky „odlupuje“ kôru zo stromov - človek hovorí o „odlupovaní“. Toto správanie vážne poškodzuje les, čo následne otravuje vlastníka lesa.

Jeleň by sa najradšej v zimných mesiacoch presunul do nižších polôh a hľadal by tam potravu, ale tieto oblasti sú väčšinou osídlené ľuďmi. Poľovník zabezpečuje v zimných mesiacoch potrebnú kompenzáciu druhovo vhodnou potravou.

Príjem potravy sa v poľovníckej reči nazýva pastva. Hlavné časy stravovania sú skoro ráno a večer. Jelene sú prežúvavec.

Pozorovanie jeleňov

Jeleň je plaché zviera, snaží sa vyhnúť ľuďom. Nachádza sa hlavne v lesných biotopoch a uprednostňuje regióny so štruktúrovanými lesmi a veľkými čistinami. Počas ruje Koncom augusta až začiatkom októbra jeleň možno ľahko pozorovať.