Ricínový olej - zázračný strom
Hovorí sa, že archeológovia, ktorí najskôr vkročili do egyptských hrobiek starých viac ako 4 000 rokov, mali iba oči pre múmie, zlato a drahé kamene, ako aj pre jemne vyrezávané sochy.

Až neskôr, oveľa neskôr sa pozornosť sústredila na zjavne nedôležité predmety, vrátane predmetov oválneho tvaru v hroboch. Tieto zvláštne predmety boli lesklé a škvrnité ako malé vyleštené kúsky mramoru. Iba štúdie preukázali, že týmito „kameňmi“ boli v skutočnosti skamenené ricínové bôby staré milióny rokov - pretože tak dlho na zemi existuje ricínový olej, tiež známy ako zázračný strom.
Opis závodu
Ricínový olej (Ricinus communis) je vždyzelený ker, ktorý môže dorásť až do výšky 10 metrov. Ak však rastlinu vysadíte do záhrady, zvyčajne zostane menšia. Ricín má veľké listy, zelené kvety a ostnaté červené semenné struky.
Strom zázraku má široké, intenzívne laločnaté listy na predĺžených stonkách.
Mladé listy majú fialovo-bronzový odtieň, staršie listy potom menia farbu na červenohnedú alebo zelenošedú.
Semenné struky, z ktorých každé obsahuje tri semená, vyrastajú zo samičích kvetov. Keď sú tieto kapsuly zrelé a suché, prasknú a vyhodia semená. Ak je však rastlina v tieni a tobolky nevyschnú, nevyhadzujú sa ani von, ale neskôr spadnú na zem a potom ich prenášajú zvieratá.
Dokonca aj v starovekom Egypte sa olej zo semien alebo fazule používal ako lampový olej alebo ako masť. Na druhej strane sa už vedelo, že fazuľa je jedovatá, a preto sa používala iba externe v Egypte, Grécku a starom Ríme.
Až v 18. storočí sa zistilo, že olej je dobrým preháňadlom.
Semená a listy sú jedovaté - ale získaný olej nie
V ricínových bôboch sa nachádza jedovatá látka zvaná ricín, ktorá môže byť pre človeka smrteľná. Je však pomerne ľahké urobiť tento ricín neškodným - kľúčom k tomu je teplota, pri ktorej sa extrahuje olej a lúpajú sa zrná. Všeobecne sa na extrakciu oleja používa teplo. Ak však extrahujete olej z lúpaných bôbov pri nízkych teplotách, získate žltkastý alebo číry olej, ktorý je netoxický a tiež bohatý na ďalšiu látku, ricinoleín, ktorý dráždi črevá a spôsobuje tak hnačky.
Ricínový olej má veľké množstvo terapeutických použití, môže mať viac ako „len“ laxatívny účinok. Ale keď už sme pri tom: Tento laxatívny účinok sa dostaví 3 až 5 hodín po požití, pre prípad, že by ste si chceli lepšie „načasovať“ predĺžený pobyt na toalete.
Olej extrahovaný z ricínového oleja čistí tráviaci trakt, najmä po zotavení z otravy, ako je napríklad otrava rýb.
Ricínový olej je tiež veľmi šetrný k pokožke a je vhodný na kozmetické aplikácie. Starý recept z Indie radí, aby si ním ženy po pôrode masírovali prsia, pretože stimuluje tok mlieka a je prospešný pre pokožku. Ale pozor: olej sa musí pred dojčením dobre odstrániť, aby ho dieťa nepilo s mliekom.
Aj v staroindickom bylinnom lekárstve sú semená známe v drvenej forme ako obklady na opuch kĺbov, ktoré tiež zmierňujú bolesť.
V Číne sú však tieto obálky umiestnené na tvári, keď osoba trpí ochrnutím tváre.
Ricínový olej je údajne veľmi účinný proti šupinatej pokožke, ktorá napríklad vo forme krému alebo masti zmierňuje príznaky dermatitídy a ekzémov.
Historické aplikácie uvádzajú vlastnosti riadenia červov, t. J. Účinok proti chorobám červov. Olej sa vtiera do krku a údajne pomáha pri bolestiach hlavy, strúhaná fazuľa vo forme prášku sa používala na ošetrenie abscesov a kožných infekcií.
Semená sú podľa tibetskej medicíny horké, horké a sladké a vďaka nim je telo teplé. A aj tam sa ricínový olej opäť používa ako preháňadlo pri poruchách trávenia.
Podľa tradície by čaj vyrobený z listov a koreňov mal pomôcť proti kašľu a uvoľniť hlien. Lisované listy vo forme obálky majú pomôcť proti bolestiam hlavy. Za týmto účelom si ich dáte na hlavu.
Vonkajšia aplikácia ricínového oleja pomáha aj pri ťažkostiach, ako sú bolesti, či už bolesti boľavých svalov alebo artritídy, pomliaždeniny, bolesti chrbta, nervov alebo chronické bolesti všetkého druhu. Olej je možné natierať priamo na pokožku, ideálne potom je dať ju. Ďalšia fľaša s teplou vodou, pokiaľ ide o úľavu od bolesti.
Ricínový olej môže vyvolať pôrod a podporiť pôrod.
Šťava z listov pomáha napríklad proti reumatizmu, bolestiam hlavy, opuchom, abscesom, svrbeniu a bradaviciam.
Okrem liečivých účinkov má ricínový olej aj mnoho ďalších využití. Pretože nie je rozpustný v benzénoch a má tiež veľmi nízky bod tuhnutia, používa sa ako mazivo v leteckých motoroch, ako aj v hydraulických systémoch a brzdových systémoch. Ďalšou aplikáciou sú farby a laky na báze ricínového oleja a v neposlednom rade ako lapače mušiek.
Stonky rastliny sa v Indii používajú na výrobu lán a ako náhrada celulózy pri výrobe papiera. Hovorí sa, že ricínový olej udržuje v záhrade aj muchy, komáre a krtky.
Listy ricínovej rastliny pôsobia insekticídne.
Ricín rastie v juhovýchodnom Stredomorí, v Indii a vo východnej Afrike, ale v súčasnosti aj v mnohých ďalších tropických oblastiach. Ak je správne podnebie, ricínový olej je rýchlo doma a ťažko sa mu dá uniknúť.
Keď semenné semená dozrejú, môžu sa zbierať po celý rok.
Ricín má rád hlinitú alebo piesočnatú hlinitú pôdu, ktorá dokáže ukladať vlhkosť. Rastlina tiež miluje veľa slnka.
Teploty by mali byť podľa možnosti medzi 20 a 40 stupňami a tieto teploty by mali byť minimálne 6 mesiacov v roku. Ricínový olej má rád veľa vlhkosti, dážď s ním nič nerobí, dokonca ani čiastočné povodne.