Safflower (safflower) - efekt; žiadosť

Svetlicový svetlík (tiež známy ako nepravý šafran, svetlica, bodliak olejný alebo svetlica) je asi meter vysoká rastlina s pichľavými listami a žltými alebo oranžovými kvetmi.

žiadosť

V starom Egypte sa kvety používali na farbenie odevov. Okrem toho sa v hrobke faraóna Tutanchamona našli vence vyrobené z kvetov rastliny.

Dnes sa na liečivé účely používajú kvety rastliny, najmä však svetlicový olej (získaný zo semien svetlice).

Rozlišujú sa dva druhy oleja: Jeden obsahuje vyšší podiel esterifikovanej kyseliny olejovej (s vysokým obsahom kyseliny olejovej) a druhý, v ktorom prevažuje esterifikovaná kyselina linolová (s vysokým obsahom linolovej kyseliny).

Olej sa môže používať nielen na lekárske účely, ale aj na varenie: prvý (vysokoolejový) je vhodný pre vysoké teploty, zatiaľ čo druhý (vysoko-linolový) je vhodnejší pre studené jedlá.

Liečivé použitie svetlicového oleja (najmä svetlicového oleja)

  • Prevencia srdcových chorôb
  • Ochrana pred aterosklerózou
  • Vysoký cholesterol
  • Ak máte horúčku
  • Proti nádorom
  • Liečba kašľa
  • Ako preháňadlo

Účinky safloru na zdravie

Hovorí sa, že najmä olej zo svetlicových semienok má veľa zdravotných výhod.

Skvelé na ňom je: Môžete ho použiť na varenie ako obvykle! Pozitívne účinky na zdravie pochádzajú z vysokého podielu zdravých mastných kyselín. Olej má vysokú nutričnú hodnotu, pretože má extrémne nízky podiel zvyškov nasýtených mastných kyselín.

Výskum účinkov oleja je ešte len v začiatkoch. Existujú však počiatočné príznaky, že môže pomôcť napríklad pri znižovaní hladiny cholesterolu.

Rôzne štúdie tiež zistili pozitívny vplyv na hladinu cukru v krvi a krvný tlak.

Vysoký cholesterol

Existujú výskumy, ktoré naznačujú, že svetlicový olej ako olej na varenie alebo ako doplnok výživy je účinný proti vysokej hladine cholesterolu. [1,2,3,]

Konkrétne sa predpokladá, že znižuje hladiny „zlého“ cholesterolu LDL (lipoproteíny s nízkou hustotou). Nezdá sa však, že by mal nejaké účinky na iné krvné lipidy nazývané triglyceridy.

Existujú protichodné výsledky týkajúce sa jeho účinnosti v prípade dedične vysokej hladiny cholesterolu.

Niektoré štúdie prichádzajú k záveru, že tiež znižujú hladinu LDL cholesterolu v dedičstve, zatiaľ čo iné štúdie nenašli žiadne pozitívne účinky.

Svetlica a cukrovka

Štúdia, ktorá sa objavila v časopise Clinical Nutrition v roku 2011, uvádzala pozitívne účinky svetlicového oleja na cukrovku.

V randomizovanej, dvojito zaslepenej štúdii ženy s cukrovkou 2. typu užívali 8 gramov oleja denne. To viedlo k významnému zlepšeniu hladiny cukru v krvi.

Hodnoty inzulínu a citlivosť na inzulín neboli ovplyvnené. [4]

Vysoký krvný tlak

Výsledky týkajúce sa účinkov svetlicového oleja na krvný tlak sú v rozpore.

Jedna štúdia zistila, že užívanie oleja po dobu 6 - 8 týždňov znížilo hladinu krvného tlaku u ľudí s vysokým krvným tlakom. [5]

Iné štúdie však v tejto súvislosti nepreukázali žiadne účinky.

Vedľajšie účinky svetlice

Prehltnutie svetlice vo forme oleja je pre väčšinu ľudí všeobecne považované za bezpečné.

Boli hlásené žalúdočné ťažkosti a poruchy trávenia ako vedľajšie účinky požitia.

Tehotenstvo/dojčenie

Požitie oleja je pravdepodobne bezpečné aj pre tehotné ženy. Požitie produktov z kvetov rastliny však môže viesť k spontánnym potratom.

O nežiaducich účinkoch jeho užívania u dojčiacich matiek sa vie len málo. Pre istotu túto skupinu ľudí neodporúčame konzumovať.

Požitie a dávkovanie

Svetlicový olej sa používa hlavne ako olej, takzvaný svetlicový olej. Môže to byť použité výhradne na lekárske účely, ale tiež jednoducho na varenie.

Rozlišujú sa medzi dvoma druhmi oleja: jeden obsahuje vyšší podiel esterifikovanej kyseliny olejovej (s vysokým obsahom kyseliny olejovej) a druhý, v ktorom prevažuje esterifikovaná kyselina linolová (s vysokým obsahom linolovej kyseliny).

Optimálne množstvo, keď sa olej konzumuje čistý na zdravotné účely, nie je známy. V štúdiách sa podávalo až 10 g denne.

botanika

Svetlica má pôvod na Strednom východe. Dnes je závod rozšírený po celej Európe a tiež v Amerike.

Rastlina dorastá do výšky asi troch stôp a má jediný úzky kmeň. Listy majú oválny tvar a rastú priamo na kmeni. Kvety sú okrúhle a majú žltú až červenkastú farbu.

História svetlice

V súčasnosti je svetlica predovšetkým cenená pre olej vyrobený zo semien.

Ako farbivo sa tradične používala rastlina, najmä kvety. Slúžilo na farbenie odevov a výrobu kozmetiky.

Existujú dôkazy, že kvety boli použité na zafarbenie látky, v ktorej boli zabalené múmie starovekého Egypta.