Sezamový olej - účinok, aplikácia; Štúdie Kde kúpiť časopis Nature
Sezamový olej sa stal neoddeliteľnou súčasťou mnohých ázijských kultúr. Medzitým sa u nás svetlý a tmavý sezamový olej teší čoraz väčšej obľube. Zlatý sezamový olej pomerne neutrálnej chuti pochádza z svetlé sezamové semiačka. Páči sa to ako

The čierne sezamové semiačka sú aromatickejšie. Zážitok z intenzívnej aromatickej chuti sa týka aj sezamových olejov jantárovej farby, pretože tmavý sezam je pred ďalším spracovaním ľahko pražený. Výsledný tmavý sezamový olej je známy ako aromatická kuchynská prísada do ázijských jedál. Kvôli nízkemu bodu dymu sa nepoužíva ako olej na vyprážanie, ale pridáva sa iba do ázijského pokrmu krátko pred podávaním. Celkovo možno povedať, sezamový olej je oveľa univerzálnejší vo svojich možných použitiach, ako tu navrhuje.
Sezam v historickom zmysle
Vedci vidia im Sezamový olej je jedným z najstarších jedlých olejov, ktorý človek kedy vyrobil. Archeológovia našli záznamy o koreninách a olejoch v starodávnych zvitkoch vrátane tých, ktoré boli použité na sezam (Sesamum indicum). Tento koreninový olej je už spomínaný v literatúre z roku 1500 pred Kr. Kristus uvedený, kde tento dátum predstavuje odhad.
Čitatelia poznajú tajné kúzlo, ktoré hovorí „Open sezame“ z „Príbehov z 1001 nocí“. Toto príslovie z príbehu „Ali Baba a štyridsať zlodejov“ naznačuje, že hodnota sezamu vzniká iba prirodzeným otvorením sezamových toboliek. Myšlienka získať týmto spôsobom poklad 40 lupičov sa preniesla do bohato naplnenej komory s lupičskými pokladmi, ktorú je možné otvoriť iba týmto kúzlom.
Okrem starých písomných dôkazov našli geológovia aj oveľa staršie stopy po použití sezamu, a to v 5 000 rokov starých vrstvách Zeme. Sezamové semiačka a sezamový olej sa preto už v Mezopotámii používali. Odtiaľ pravdepodobne najskôr prišli do Indie a potom do ďalších ázijských krajín. Vedci navyše majú podozrenie, že Gréci a Rimania mohli použiť sezam a sezamový olej. Svedčí o tom skorý vývoz týchto prírodných látok cez Hodvábnu cestu alebo námornú cestu.
Sezam si však mimoriadne vážili v Číne a Indii. Veľké množstvo sezamových semiačok už okolo 2 500 pred Kr V Číne nemožno vysvetliť iba kulinárskym využitím. Číňania používali ako korenie sezam nespracovaný alebo vo forme sezamového oleja. Čiastku sezamového oleja spálili Číňania, pretože to bolo dobré Základ pre výrobu písacieho atramentu predložené. Množstvá sezamového oleja, ktoré sa v tom čase používali ako kuchynské korenie a ktoré sa spracovali na atrament, už pravdepodobne nemožno zistiť.
Indiáni dostali sezamový olej v ajurvéde tiež pripisuje vysokú prioritu. O tom neskôr.
Odkiaľ pochádzajú sezamové semiačka?
Malé sezamové semiačka pochádzajú zo široko rozvetveného kríka, ktorý môže dorásť až do výšky dvadsať metrov. K dispozícii sú tiež nerozvetvené sezamové kry. Pôvod tohto kríka je vidieť v Afrike a Ázii. Na týchto kríkoch sú po odkvitnutí pretiahnuté a hranaté plody sa nachádzajú s jemnými chĺpkami zvonka. V dnešnej dobe sa sezam pestuje na oboch kontinentoch. Sezam sa pestuje aj v Mexiku.
Sezamové semiačka sú ekonomicky zaujímavé, pretože nie je stanovený čas zberu. Sezamové semiačka sa dajú použiť v teplých krajinách po celý rok dozrieť a byť kedykoľvek zozbierané. Z dôvodu celoročnej splatnosti sa to zväčša deje ručne. Zrelé sezamové semiačka sú uložené v predĺžených kapsuliach s ovocím. Tieto sú odrezané. Potom sa musia najskôr vysušiť. Potom už stačí kapsule pretrepať a sezamové semiačka vytekajú.
Z jednej tony sezamových semiačok vyprodukuje až 300 litrov sezamového oleja, keď je sperma stlačená. Ázijci vyrábajú sezamový olej hlavne na kozmetické alebo kulinárske účely. Ale vyrábajú z nich aj margarín. V európskych krajinách musí margarín podľa zákona obsahovať určité percento sezamového oleja. Dôvod je ten, že maslo sa rád falšuje alebo naťahuje. Sezamový olej je ľahko zistiteľný. V neprítomnosti preto slúži ako značka pre falšované alebo falšované maslo alebo ako identifikátor pre margarín, ktorý sa tvári ako odlišný.
V indickej ajurvéde dostal sezamový olej vysokú prioritu ako masážny olej alebo na iné účely. Afričania a Arabi tiež radi používajú sezamový olej na kozmetické alebo kulinárske použitie. Surové sezamové semiačka sa často používajú ako korenie na chlieb alebo na prípravu sladkej halwy - napríklad v Turecku alebo v Grécku, ako aj v arabských krajinách.
Je zaujímavé, že aj lisované semená sa dajú napriek malým zvyškom sezamového oleja, ktoré obsahujú, stále použiť. Sú veľmi bohaté na bielkoviny, a preto sa používajú ako prísady do krmív pre zvieratá. Iba kokosový orech je ešte všestrannejším prírodným produktom, ktorý umožňuje toľko rôznych použití.
Sezamový olej v rôznych variáciách
Po vysušení semienok z ovocných kapsúl sa najskôr umyjú. Potom sa sušia druhýkrát. Týmto sa odstráni všetok nahromadený prach. Teraz môžete vytlačiť mastné sezamové semiačka. Môže sa spracovať na natívny, za studena lisovaný alebo rafinovaný sezamový olej.
Prírodné sezamové oleje sú vždy lisované za studena. Lisovanie sezamového oleja za studena sa považuje za špeciálne šetrný proces. Cenné ingrediencie zo sezamu sú takmer úplne zachované.
Po lisovaní za studena sa výsledný sezamový olej prefiltruje, pretože často ešte obsahuje sezamové častice. Výsledkom je ľahký olej, ktorý sa extrahuje z ľahkých sezamových semien. Tmavé sezamové semiačka sa používajú na výrobu aromatického sezamového oleja s hnedastou farbou, ktorý sa starostlivo praží, aby sa získala jeho výrazná aróma. Použite aj tu pôvodné organické vlastnosti ako odporúčanejšie sezamové oleje.
Rafinované sezamové oleje sú naopak rovnako dobré ako bez chuti. Tu sa sezamové semiačka zahrievajú lisovaním. Konečným výsledkom procesu rafinácie je odolnejšie, bez zápachu a obľúbený ako olej na vyprážanie alebo neutrálna kozmetika. Iná forma tepelného spracovania môže tiež zabezpečiť dlhšiu trvanlivosť nerafinovaných sezamových olejov. Lisovanie tu prebieha ako lisovanie za studena. Potom sa však sezamový olej sparí.
Sezam a jeho cenné zložky
Sezam je zaujímavý nielen z hľadiska chuti. Má tiež vysokú zdravotnú hodnotu. Fytosteroly obsiahnuté napríklad v sezamovom oleji znižujú hladinu cholesterolu. Najdôležitejšou ingredienciou v sezame je to nenasýtená kyselina linolová. 40 až 45 percent z neho obsahujú sezamové semiačka a sezamové oleje. Lekári pripisujú okrem iného kyseline linolovej množstvo zdravotných účinkov
- kyselina linolová môže znižovať hladinu tukov v krvi
- proti artérioskleróze predstavujú účinné preventívne činidlo
- zlepšujú zdravie srdca a zrážanie krvi
- a slúžia na prevenciu osteoporózy.
Okrem nenasýtenej kyseliny linolovej obsahujú sezamové semiačka tiež asi 40 percent kyseliny olejovej. Ďalšími zložkami sú omega-3 a ďalšie mastné kyseliny, minerály a stopové prvky - napríklad selén, vápnik, horčík alebo železo - a tiež sprievodné látky dôležité pre chuť Sesamolín alebo sesamol. Sezamový olej zabraňuje oxidácii sezamového oleja. To znamená, že sezamový olej má porovnateľne dlhú trvanlivosť a je ho možné skladovať aj bez procesu rafinácie.
Takže rafinovaný nemusí nevyhnutne ponúkať výhody. Zo zdravotného hľadiska by mal byť proces rafinácie prírodných rastlinných olejov dokonca odmietnutý. Okrem vône a príchute tiež odstraňuje veľa výživných látok, ktoré nie sú tepelne odolné.
Ázijci pre svoju nezameniteľnú arómu radi používajú do svojich typických jedál sezamový olej a nespracovaný sezam. Znalci vždy tesne pred podávaním pridajú pražený sezamový olej. Ak je pražený sezamový olej vyprážaný alebo uvarený, takmer úplne stráca plnú arómu. Ľahký sezamový olej, ktorý má skôr neutrálnu chuť a je odolný voči teplu, sa používa na vyprážanie, pečenie alebo ako šalátový olej. Jeho vôňa je veľmi jemná a mierne oriešková.
Účinky sezamu na zdravie
Vďaka svojim cenným zložkám a bohatstvu na vápnik sa sezam a sezamový olej v ajurvéde už dlho používajú na výrobu liečivých účinkov. Jesť sezamové semiačka a výrobky z nich vyrobené môžu znížiť hladinu cholesterolu a sú prospešné pre zdravie srdca. Vďaka vysokému obsahu vápnika v sezamových semiačkach je toto semeno vhodné Činidlá proti osteoporóze stáť tam. Vďaka tomu môžu sezamové semienka tiež zosilniť zuby.
Ako dnes vieme, lignany sesamolín a sezamol v sezame majú antioxidačné vlastnosti. Považujú sa za preventívne látky proti možnému rozvoju rakoviny. Vďaka antioxidantom a vitamínu E, ktoré obsahuje, môže sezamový olej zlepšiť rast buniek a zabrániť kôrnateniu tepien. Ak sa sezamový olej používa ako masážny olej, môže vďaka svojim zložkám poskytnúť dôležitejšie bunky pokožky a spomaliť proces starnutia.
V tradičnom indickom umení liečenia, ajurvéde, sa sezamový olej používa ako masážny olej. Považuje sa za olej, ktorý môžu ľudia použiť na detoxikáciu - napríklad prostredníctvom populárneho Ťahanie oleja. Indovia preto používajú sezamový olej na očistenie a objasnenie procedúr, na masáže, v bylinnej medicíne ako nosný olej, vo výžive a v rámci duchovnej jogy. V Indii sa uvádza, že sezam a sezamový olej majú liečivé a výživné zložky.
Ajurvédske nalievanie na čelo a naťahovanie oleja sezamovým olejom
Je to známe mnohým ľuďom, ktorí si už túto liečbu užívali Ajurvédske obsadenie čela s rozohriatym sezamovým olejom. Indiáni to nazývajú 2 000 rokov starou technológiou “Širodhara„. Ľahký sezamový olej je zmiešaný s liečivými bylinami. Po zahriatí sa sezamový olej naleje z výšky desiatich centimetrov v hrubom rovnomernom prúde na čelo ležiaceho pacienta.
Často sa masáž hlavy vykonáva po naliatí čela. Indiáni vidia vrhanie čela ako dobrú príležitosť na relaxáciu a zbavenie stresu pacienta. Podľa Ájurvédy možno čelnú sprchu použiť proti bolestiam hlavy, depresii, poruchám spánku, napätiu, prejavom stresu alebo ochrnutiu. Masáže sezamovým olejom je možné použiť ako masáž celého tela alebo čiastočnú masáž. Zložky v sezame vyživujú pokožku. To sa lepšie dodáva krvou pri masáži. Vyzerá dlhšie vitálne a pružne.
Takzvaný Olej potiahnutý sezamovým olejom je tiež prevzatý z ajurvédy. Po vstaní - a pred umytím zubov - si pacienti dajú do úst lyžičku sezamového oleja. Potom sezamovým olejom pohybujete v ústach tam a späť po dobu dvadsiatich minút. Pritom ho stále vyťahujú cez medzery medzi zubami. Pretože olej pri vypľúvaní má sfarbenie a podľa ajurvédy obsahuje veľa toxínov, nevypľuje sa do drezu a nevymyje sa., ale zlikvidované v papierovej utierke. Potom si pacient môže ako obvykle vyčistiť zuby a vyčistiť si jazyk.
V západnej medicíne je však ťahanie oleja kontroverzné. Zmena farby, ktorá nastane po načerpaní oleja, sa pripisuje oxidačným procesom, a nie toxínom, ktoré má obsahovať.
Sezamový olej ako kozmetický výrobok a výrobok na starostlivosť o pokožku
Sezamový olej je obzvlášť cenný masážny a pleťový olej, pretože regeneruje pokožku. Môže za to najmä kyselina linolová. To preniká do horných vrstiev kože. Udržuje ich pružné a elastické. Obsah lecitínu v sezamovom oleji je prospešný aj pre zdravie pokožky. Tým sa zabráni vysušeniu pokožky. Po aplikácii sauny pokožka obzvlášť dobre vstrebáva zložky sezamového oleja.
Ázijci používali sezamový olej ako olej na starostlivosť o pokožku po celé storočia. Sezamový olej je ideálny aj ako nosný olej. Môže byť prevoňaný éterickými olejmi alebo zmiešaný s bylinnými esenciami, aby sa zlepšili jeho liečivé vlastnosti. Sezamový olej sa nemusí vyhýbať porovnávaniu s mandľovým olejom, marhuľovým olejom alebo aloe vera. Môže dokonca chrániť pred nebezpečnými UV lúčmi škodlivými pre pokožku - zhruba porovnateľnými s nízkymi Ochranný slnečný faktor jeden alebo dva. Tento prírodný produkt starostlivosti o pokožku je zaujímavý, pretože je kompatibilný s väčšinou typov pleti.
Alergici a ľudia s vysoko citlivým typom pokožky by mali najskôr vyskúšať olej na malej ploche pokožky - napríklad v oblasti lakťa. Ak je to tam tolerované, dá sa bez problémov tolerovať aj masáž celého tela. Ak však do dvoch dní po aplikácii sezamového oleja dôjde k začervenaniu alebo podráždeniu pokožky, mali by si používatelia zvoliť iný olej na starostlivosť o pokožku. Kokosový olej alebo mandľový olej sú vhodné kvôli ich dobrej znášanlivosti.
Sezamový olej je ideálnym produktom starostlivosti o pleť pre suchú a starnúcu pokožku. Môže sa tiež použiť ako a Bariérový olej používané pre ľudí, ktoré sú náchylné na pustulárne alergie v dôsledku vôní a chemikálií. Takéto podráždenie pokožky sa objavuje najmä vtedy, keď je pokožka príliš suchá. Aplikovaný sezamový olej vytvára stabilný ochranný obal, ktorý chráni pred parfumami a škodlivými vplyvmi prostredia. Takže panenský sezamový olej je dobrou voľbou pre ľudí s multisystémovými ochoreniami, ako je viacnásobná chemická citlivosť (MCS).
Aplikácia sezamového oleja na pokožku
Sezamový olej sa nanáša v čistej forme na pokožku citlivých ľudí a jemne vmasíruje. Používa sa na to hlavne ľahký sezamový olej, ktorý by mal byť v ideálnom prípade lisovaný za studena alebo natívny. Týmto spôsobom sú takmer úplne zachované všetky aktívne zložky pokožky. Čistý sezamový olej možno použiť aj ako masážny olej alebo prísadu do kúpeľa. Ako nosný olej ho možno prevoňať alebo zmiešať s liečivými esenciami a bylinnými extraktmi. Preto sa sezamový olej používa ako základ aj v rôznych prírodných kozmetických prípravkoch. Vylepšiť sa ním dajú dokonca aj sprchové gély alebo šampóny na vlasy.
Ak vlasy vyzerajú slamené, nepoddajné a namáhané nadmerným farbením, je možné na balenie alebo ošetrenie vlasov použiť sezamový olej - podobne ako kokosový olej. Čistý sezamový olej sa nanáša na vlasy a jemne sa vmasíruje. Z toho by mali mať úžitok najmä končeky vlasov, ale aj suchá pokožka hlavy. Olej zostáva vo vlasoch asi dvadsať minút až pol hodiny.
Počas tejto doby je hlava zabalená do predhriateho uteráka. To zlepšuje účinok balenia na ošetrenie sezamovým olejom. Po uvedenom období sa sezamový olej môže opláchnuť teplý. Potom sa vlasy umyjú výživným šampónom. To by nemalo vlasy znova vysušiť. Neutrálny šampón na vlasy je prospešnejší, pretože neobsahuje žiadne drsné parfumy.
Pravidelné kúry so sezamovým olejom sú viditeľné prostredníctvom lesklých a pružných vlasov. Ak používateľ pridá do sezamového oleja prírodný jogurt, citrónovú šťavu, med a vajce, zlepší to jeho výživné vlastnosti.
Výživová hodnota sezamových semien a sezamového oleja
Sezamový olej lisovaný za studena v organickej kvalite je - na rozdiel od stužených a priemyselne vyrábaných margarínov alebo rafinovaných jedlých olejov - zdravým zdrojom tukov. Sezamový olej poskytuje asi 87% nenasýtených mastných kyselín. Najcennejšou z nich je nenasýtená kyselina linolová, ktorá sa ráta medzi omega-6 mastné kyseliny. Pravidelná konzumácia sezamového oleja môže preto pomôcť zlepšiť hladinu cholesterolu v krvi pre zlý cholesterol. Posilňuje srdce, zlepšuje zrážanie krvi a môže pomôcť zabrániť kôrnateniu tepien.
Pozoruhodný je aj obsah dôležitých antioxidantov v sezamovom oleji, pokiaľ ide o zdravotné hodnoty. Sezamový olej a jeho cenné zložky budú jedným protikarcinogénny účinok pripísané. Nie je jasné, či je to vysvetlenie skutočnosti, že Ázijci sú v priemere na tom lepšie so zdravím ako väčšina Európanov alebo Američanov. Lepšie zdravie spravidla nie je výsledkom iba jednej potraviny alebo korenia, ale celého množstva výživných látok absorbovaných zo zdravých potravín.
Pražený sezamový olej by sa mal používať iba mierne a nikdy by sa nemal prehrievať. Byť Dymový bod sa už dosahuje pri nízkych teplotách. Zdravotná hodnota praženého sezamového oleja je výrazne znížená nadmerným zahrievaním. Trpí však predovšetkým jedinečná a nezávislá aróma jantárovo sfarbeného sezamového oleja. S ľahkým sezamovým olejom je možné zahrievanie. Môže sa preto použiť ako olej na vyprážanie alebo na vyprážanie.
V Indii, Číne, Japonsku alebo Thajsku sa sezamový olej používa v rôznych regionálnych receptoch. Festivaly varenia v Hongkongu a Singapure sú skutočným ťahúňom davu. Tu môžete vyskúšať sezamový olej vo všetkých jeho použitiach a ako prísadu do vkusne rafinovaných kreácií.