Snehové leopardy začínajú znovu osídľovať pohorie Altaj

Posledná expedícia organizovaná WWF v Rusku a organizáciou Arkhar v Altaji v údolí rieky Argut v pohorí Altaj, kedysi v Rusku najviac osídlenom snehovými leopardmi, sa vrátila so senzačnými výsledkami.

osídľovať

Mláďatá snežného leoparda v hre. Foto: S. Spitsyn, M. Markov, WWF Rusko


Skryté kamery umiestnené v oblastiach najčastejšie navštevovaných leopardmi fotografovali hrajúce sa mláďatá. Je to dôkaz, že práca na opätovnom osídlení pohoria Altaj leopardmi priniesla svoje ovocie a začína sa množiť.

Populáciu snežného leoparda v Argute takmer zničili pytliactvom v 90. rokoch. Tohtoročná expedícia našla dôkazy o tom, že v oblasti sa nachádza najmenej päť alebo šesť leopardov, čo vzbudzuje nádej na ich prežitie.

Snežný leopard je o niečo menší ako iné veľké mačky a pochádza z hôr strednej Ázie. Odhaduje sa, že na celom svete existuje medzi 4 150 a 7 350 kópiami. Vyskytujú sa v malom počte v pohorí Altaj, ale nájdete ich v Himalájach, Pamíre a Ťan-šan.