Sójový olej

Sójový olej sa získava zo semien rastliny sóje Glycine max a je jedným z najbežnejšie používaných kuchynských olejov.

olej

Sójové bôby. Foto: Ministerstvo poľnohospodárstva Spojených štátov (PD)


Na výrobu oleja sú semená nalámané, podrobené procesu zvyšovania vlhkosti, zohriate na 60 - 88 ° C a zvinuté do vločiek. Olej sa extrahuje rozpúšťadlom, potom sa rafinuje, zmieša a niekedy hydrogenuje. Zvyšok sa použije ako krmivo pre zvieratá.

Ostatné mená

Sójový olej v angličtine, sójový olej francuzsky, sójový olej v španielčine, sójový olej v portugalčine.

Obsah

Percentuálne obsahuje 58% polynenasýtených mastných kyselín, 23% mononenasýtených mastných kyselín, 16% nasýtených mastných kyselín. Z nasýtených mastných kyselín je 10% kyselina palmitová, 4% kyselina stearová. Mononenasýtená mastná kyselina je kyselina olejová, omega-9, 23%. Polynenasýtená mastná kyselina je kyselina linolénová, omega-6, 7-10% a kyselina linolová 51%.

Obsah vitamínov na 100 g oleja je: vitamín E 8,18 mg, vitamín K 183,9 µg. Obsahuje štyri fytosteroly: stigmasterol, sitosterol, kampesterol a brassicasterol.

Bod zadymenia má teplotu 350 ° C.

Použite

Používa sa hlavne na pečenie a vyprážanie v kuchyni, do šalátov a margarínov, do tlačiarenských farieb a do niektorých receptúr na maľovanie. Používa sa ako lak na vlasy na insekticídy v kozmetike a výrobkoch osobnej starostlivosti. Používa sa tiež v dermatológii na kožné ochorenia.

Fytosteroly používané na zníženie hladiny cholesterolu, na liečbu osteoartrózy, ako aj fosfolipidy pre správne fungovanie pečene sa extrahujú zo sójového oleja.