Test na ricínový olej, čo je VEĽMI DOBRÝ test tovaru

Test a porovnanie cien
Náš rebríček: Objednajte si najlepší ricínový olej online s veľmi dobrými recenziami. TOP 5 víťazov testov:
Kúpte si ricínový olej - zázračný olej na vlasy, pokožku a mihalnice?
Ricínový olej dlho viedol tienistú existenciu ako prírodné preháňadlo. Ale už v staroveku ľudia vedeli o všestrannosti ricínového oleja. Starí Egypťania olej používali v medicíne a tiež ako palivo. Tradícia ukazuje, že ricínový olej sa na tieto účely používal aj v starovekom Grécku. Ako prostriedok nápravy bol, bohužiaľ, v priebehu histórie trochu zabudnutý.
Približne od polovice 18. storočia sa ropa pôvodne objavila iba ako preháňadlo. Zo západnej Indie sa opäť rozšírila do celého sveta. Dnes vieme oveľa viac o výhodách zdravého oleja. Z liečivých a ošetrovacích vlastností profituje farmaceutický aj kozmetický priemysel. Okrem jeho použitia ako prísady v kozmetike alebo liečivách existuje aj veľa spôsobov, ako používať ricínový olej na domáce výrobky alebo v čistej forme. Ricínový olej sa vo veľkom množstve používa aj v priemysle. Nájdete ju v oblasti technológií, mazív, farieb a lakov, polyamidu a oleochemikálií. Celosvetová spotreba ricínového oleja sa odhaduje na 600 000 ton ročne, z čoho Nemecko predstavuje asi 40 000 ton. To si vyžaduje príslušné kultivačné plochy a tvary.
Pôvod a ťažba
Ricínový olej je jedným z rastlinných olejov a získava sa zo semien takzvaného zázračného stromu (Ricinus communis). Na trhu je na predaj rafinovaný a za studena lisovaný ricínový olej. Všetky zložky sú stále obsiahnuté v oleji lisovanom za studena, zatiaľ čo niektoré látky v oleji sa pri rafinácii stratia. Olej je hustý, ale nie húževnatý. Jeho farba sa pohybuje od krištáľovo čistej po žltkastú. Kvalitu ľahko spoznáte podľa farby. Čím je olej čistejší, tým menej pôvodných surovín zostáva. Preto by ste pri kúpe ricínového oleja mali venovať pozornosť farbe oleja.
Strom zázrakov pochádza z tropických letných dažďových oblastí. V závislosti od konkrétneho umiestnenia stromy poskytujú 450 až 2 000 kg oleja na hektár obrábanej plochy. Vývojom rôznych hybridných odrôd sa stromy optimalizovali na produkciu od polovice 20. storočia. Viac ako 80 percent celkového objemu výroby pochádza z regiónov Číny, Indie a Brazílie. Výroba v USA sa na istý čas zastavila.
Na 40 - 50 percentách je obsah čistého oleja v semenách dosť vysoký. Semená zázračného stromu obsahujú aj bielkoviny (14 - 22%), hrubú vlákninu (15 - 18%) a popol (2 - 3%). Semená tiež obsahujú dva toxíny v nízkych koncentráciách, a to ricín (do 3%) a ricinín (do 0,15%). Tieto toxíny však už v komerčnom oleji nie sú. Najdôležitejšou a najväčšou zložkou ricínového oleja je triglycerid kyseliny ricínolejovej, ktorá obsahuje až 85 percent a určuje jej výživný účinok ricínového oleja.
Lisované za studena - veľmi cenné
Lisovanie za studena je najšetrnejším spôsobom, ako extrahovať olej. Všetky zložky sa zachovajú a v hotovom produkte zostanú nezmenené. Vylúpané semená sa odolejujú procesom lisovania za studena a olej sa uvádza na trh prevažne v prírodnom stave. V kozmetike a medicíne je olej lisovaný za studena najlepším spôsobom použitia ricínového oleja.
Rafinovaný ricínový olej - dostatočný na preháňadlo
V rafinovanom ricínovom oleji chýbajú niektoré zložky kvôli spôsobu jeho spracovania. Jeho laxatívne účinky však stále má. Na tento účel úplne postačuje oveľa lacnejší rafinovaný ricínový olej. Rafinovaný olej sa používa aj v priemysle. Tu sa olej používa na rôzne účely. Napríklad je to potrebné na výrobu polyesteru.
Obnova zvyškov
Pevné zvyšky, ktoré vzniknú pri lisovaní, sa nazývajú lisovacie koláče. Toto sa tiež používa komerčne. Neošetrený lisovací koláč sa predáva ako dusíkaté hnojivo. Stále obsahuje jedovaté zložky, ale je vhodný na kultiváciu pôdy. Toxíny môžu byť odstránené z lisovacieho koláča pomocou špeciálnych postupov. V tejto forme sa zvyšky predávajú ako krmivo pre hospodárske zvieratá.
Ricínový olej v kozmetike, naturopatii a farmácii
Lekáreň - éterický olej
Farmaceutický priemysel rovnako ako kozmetický priemysel využíva koncepciu ricínového oleja priateľskú k pokožke a dobre znášanú. Olej je široko používaný v očných kvapkách a používa sa tiež ako rozpúšťadlo v mnohých liekoch. Ricínový olej sa môže použiť aj pri príprave na pôrod. To si bezpodmienečne vyžaduje konzultáciu s pôrodníkom. Aplikáciou takzvaného „pracovného kokteilu“, do ktorého sa pridáva ricínový olej, sa maternica stiahne a za určitých okolností uľahčuje proces pôrodu.
Naturopatia - detoxikačný účinok
Naturopati radi zahájia pôst s ricínovým olejom. Nielenže je laxatívny účinok dobrý pre telo, ale aj reťazová reakcia, ktorá sa v tele spúšťa, a tým účinne detoxikuje. Trávenie v dvanástniku odbúrava ricínový olej. Tak sa vytvorí hormón, ktorý sa dostane do krvi cez črevné steny. To povzbudzuje žlčník aj pankreas k tvorbe sekrécie zodpovednej za nevyhnutné odbúranie oleja. Výsledná kyselina ricínolejová zase uvoľňuje prírodné histamíny, ktoré urýchľujú vylučovanie a odstraňovanie toxických odpadových produktov.
Nasledujúce ďalšie liečivé účinky sú v medicíne s ricínovým olejom obzvlášť cenené:
(Prosím, poraďte sa so svojím lekárom)
- Ricínový olej - poranenia kože sa zvyčajne hoja rýchlejšie
- protizápalové vlastnosti
- aktívna ochrana pokožky a buniek
- Ricínový olej - ošetrujúci a pozitívny vplyv na psoriázu, neurodermatitídu, praskliny a lišajníky
- Vyhladenie pokožky (tiež malé vrásky a jazvy)
- Podpora vlastnej tvorby kolagénu v tele
- zmierňuje bolesť pri artritíde
Kozmetika - ošetrujúce vlastnosti
Kozmetický priemysel sa spolieha na faktor starostlivosti. Vlasom, riasam a pokožke prospieva olej, ktorý je jedinečný svojím zložením. Ako prísada do výrobkov na starostlivosť o vlasy, ako sú šampóny a balzamy, robí vlasy hebkými, pružnými a lesklými. Suché vlasy a pokožka hlavy sú hydratované. Aj krehké vlasy sa môžu za krátky čas zregenerovať a svrbivá, šupinatá pokožka hlavy sa môže zahojiť. Mnohé maskary obsahujú aj ricínový olej pre dobrý rast mihalníc. Všeobecne sa považuje za podporu rastu vlasov. Ďalšou výhodou oleja je, že stimuluje produkciu kolagénu. Malé vrásky môžu zmiznúť, pokožka je ošetrená a vyzerá pružne, hladko a hebko. Krémy a krémy s vysokým percentom ricínového oleja sľubujú vysokú účinnosť.
Ricínový olej doma
Na kozmetické účely sa ricínový olej môže používať a spracovávať aj doma. To je zvyčajne ľahké z hľadiska rozpočtu a nevyžaduje si to nijaké špeciálne znalosti.
Všestranný - ricínový olej sa externe používa na nasledujúce účely
- Vtierať
- Obálky
- Starostlivosť o rany
- ochrana pokožky
Aplikácia je nekomplikovaná a veľmi jednoduchá. Na vtieranie, napríklad pri kožných problémoch, sa na príslušné miesta nanáša malé množstvo vlažného oleja a jemne sa vtiera. Pri šupinatej pokožke sú vločky zjemnené pomocou oleja a potom zmyté vlažnou čistou vodou. Olej tlmí zápaly a zároveň poskytuje liečenie a ochranu.
U obálok je v zohriatom oleji namočená handrička, ktorá sa dá navrch. Na udržanie teploty dajte na obálku aj fľašu s horúcou vodou. Rana sa tiež ošetrí niekoľkými kvapkami priamo na ranu. Dajú sa s ním úspešne vyhladiť aj staršie jazvy. Krehké, popraskané alebo suché ruky sú po umytí pokryté tenkou vrstvou ricínového oleja. Okrem ošetrujúceho účinku je pokožka pokrytá ochranným filmom, ktorý odpudzuje vodu a nečistoty.
Vnútorne sa používa hlavne ricínový olej
- ako preháňadlo
- a na detox
Dávkovanie tu nie je také jednoduché ako pri kozmetickej aplikácii. Na intenzitu účinku má vplyv niekoľko faktorov. Patrí sem predovšetkým vystavenie tela škodlivým látkam a individuálna reakcia na konzumáciu ricínového oleja. V zásade by ste mali začať s podávaním oleja opatrne. Pri príjme oleja asi 15 ml môžu dospelí na začiatku vyskúšať účinok a znášanlivosť. V prípade potreby sa táto dávka môže zvýšiť až na približne 60 ml.
Je potrebné zodpovedne zvážiť, či sa má s malými deťmi zaobchádzať s ricínovým olejom. Jeho užívanie koniec koncov spôsobuje aj značnú stratu tekutín a elektrolytov, ktorú je potrebné rýchlo kompenzovať. Staršie deti a dospievajúci začínajú s testovacou dávkou približne 5 ml. Ricínový olej má veľmi výraznú chuť, ktorá sa často označuje ako nepríjemná. Ak nemôžete dostať olej priamo dole, môžete ho rozmiešať s ovocnou šťavou alebo teplým mliekom, aby sa vytvorila emulzia. Toto by sa malo rýchlo vypiť, pretože sa olej po krátkom čase opäť oddelí od ostatnej kvapaliny. Pretože ricínový olej spôsobuje silné reakcie v tele, môže bolesť brucha sprevádzať až do vyprázdnenia.
Kozmetické účely
Ricínový olej v čistej forme sa dá použiť na mnohé kozmetické aplikácie. Aby sa dosiahla čo najvyššia kvalita, je vhodné použiť olej lisovaný za studena. V rafinovanom ricínovom oleji chýbajú niektoré dôležité látky, ktoré sa pri rafinácii stratia.
- Vylepšenie existujúcich produktov starostlivosti pridaním niekoľkých kvapiek za studena lisovaného oleja (krém, krém, šampón, kondicionér, ošetrenie vlasov)
- Ošetrenie vlasov čistým ricínovým olejom
- Ošetrujte čistým olejom pre suchú, šupinatú alebo drsnú pokožku
- Aktivácia rastu vlasov (hlavné vlasy, mihalnice a obočie)
- Vyhladenie vrások
- Starostlivosť o pery
- aktívna ochrana pokožky
Liečba pupienkov a akné, ako aj bradavíc a pigmentových škvŕn
Pred prvým použitím čistého ricínového oleja je potrebné skontrolovať, či je tolerovaný. Postačí naniesť niekoľko kvapiek na vnútornú stranu paže na úrovni pulzu. Na citlivej pokožke bude čoskoro zaznamenaná intolerancia. Ak nedôjde k podráždeniu, páleniu alebo svrbeniu, môže sa ricínový olej obvykle použiť bez ďalších obáv. Ricínový olej má schopnosť preniknúť do hlbších vrstiev kože, a preto je obzvlášť intenzívny.
Príklady aplikácií
Ošetrenie vlasov
O vlasy je optimálne postarané pomocou vlasovej kúry vyrobenej z ricínového oleja. Stávajú sa mäkkými a lesklými, krehkými a štiepenými vlasmi sa regenerujú a stimuluje sa rast vlasov. Starostlivosť začína od korienkov vlasov a je nielen povrchná. Ricínový olej tiež odvádza skvelú prácu, ak je pokožka hlavy príliš suchá, šupinatá alebo podráždená. Pred použitím sú vlasy ako vždy očistené, aj tu by ste mali dbať na jemné výrobky.
Aby sa olej dostal ku každému vlasu, musí sa starostlivo česať alebo kefovať. Ručne teplý ricínový olej sa potom v malom množstve vmasíruje do vlasov a pokožky hlavy. Znovu dobre prečešte, aby ste zaistili dobrú distribúciu. Aby olej správne fungoval, mal by vo vlasoch zostať minimálne dve hodiny. Ak sú vlasy alebo pokožka hlavy vážne poškodené, môže sa olej vo vlasoch nechať pôsobiť cez noc.
Odevy alebo posteľná bielizeň sú chránené pred znečistením olejom pomocou starého uteráka. Na konci doby pôsobenia sa olej opäť vymyje. Pri použití dobrého šampónu to zvyčajne trvá tri alebo viac umytí. Úspech je okamžite viditeľný a viditeľný na vlasoch.
Starostlivosť o mihalnice a obočie
Dlhé a husté riasy, ako aj upravené obočie sú stále súčasťou ideálu krásy. Ale nie každá žena má z toho požehnania od narodenia. Pomocou ricínového oleja je možné stimulovať rast obočia a mihalníc. Niekoľko kvapiek za studena lisovaného ricínového oleja sa nanesie na riasy alebo obočie a zostane na jemných vlasoch cez noc.
Na aplikáciu sú vhodné čisté končeky prstov, handrička, ktorá nepúšťa vlákna, alebo ideálne vyčistená kefka na riasenku. Je dôležité, aby ste vopred dôkladne vyčistili všetok make-up očí. Ráno sa zvyšky oleja na obočí a mihalniciach jednoducho zmyjú teplou vodou.
Ricínový olej je vysoko tolerovateľný a len zriedka spôsobuje podráždenie alebo alergie. Preto je veľmi vhodný na použitie na oči.
Liečba škvŕn (napríklad akné a pupienkov)
Akné a pupienky sú veľmi stresujúce, najmä pre psychiku. Len veľmi málo ľudí vie, že ricínový olej zvyčajne funguje lepšie ako príslušné a masívne inzerované chemikálie chemického priemyslu. Za liečivý účinok je zodpovedná kyselina ricínolejová, ktorá má silný antiseptický účinok. Môže zmierniť a vyliečiť mnohé kožné choroby.
Na ošetrenie akné a pupienkov zmiešajte ricínový olej lisovaný za studena v pomere 1: 1 s dobrým telovým olejom. Tu je vhodný jojobový olej a mandľový olej. Predtým očistená pokožka sa touto olejovou zmesou výdatne vtiera a po 15 minútach sa opäť zmyje. Na umývanie sa používa iba teplá voda, aby zložky oleja lepšie pôsobili na pokožku.
Objednajte si ricínový olej online
Ricínový olej sa ponúka v rôznych kvalitách. Na liečenie a na kozmetické ošetrenie je vhodnejší ricínový olej lisovaný za studena, pretože stále obsahuje všetky účinné látky. Toto sa vizuálne líši od rafinovaného oleja; má viac žltú farbu.
Organicky vypestovaný olej tiež zaručuje, že dostanete prvotriedny tovar. Rafinovaný ricínový olej je úplne vhodný na použitie ako preháňadlo samotné. Ricínový olej sa skladuje v uzavretej nádobe, najlepšie vo fľaši z jantárového skla, pri izbovej teplote. Pri správnom skladovaní vydrží olej 6 až 8 mesiacov.
dm a Rossmann
Malý výber produktov z ricínového oleja je tiež v pobočkách dm a Rossmann.
Stiftung Warentest a Ökotest
Aktuálny test ricínového oleja od Stiftung Warentest alebo Ökotest nie je k dispozícii.
Tu môžete lacno online kúpiť nášho víťaza v teste ricínového oleja na pokožku a vlasy