Tyrkysový papagáj Fakty Zvieratá Oceánia 2020

Autor: Lamar Castillo | Posledná aktualizácia: február 2020

tyrkysový

Tyrkysový papagáj (Neophema pulchella), pôvodom z východnej Austrálie, objavil George Shaw v roku 1792.

5. Rozmnožovanie

Samica tyrkysovej farby, aby prilákala samicu, sedí vzpriamene na pni. Potom ukazuje červené a modré značky na krídlach. Po spárení hľadajú muži a ženy miesto na hniezdenie, ktoré by sa mohlo množiť. V teplejších mesiacoch sa chov uskutočňuje pod tyrkysovými papagájmi. Samičky znášajú vajíčka s odstupom dvoch až troch dní od augusta do januára. Samica tyrkysovej liahne vajcia a vylihuje mladé papagáje. Samce a samice tyrkysov sa podieľajú na kŕmení mláďat. Kŕmia mladé vtáky semenami a niektorými plodmi. Ste pripravení opustiť hniezda do 23. dňa.

4. Správanie

Tyrkysové papagáje sú prirodzene spoločenské. Sú to spoločenské vtáky, ktoré väčšinou trávia čas vo dvojiciach alebo malých rodinných skupinách. Pozerajú na zem alebo do jej blízkosti. Počas horúcich dní dňa odpočívajú tyrkysové papagáje na stromoch. Sú to prístupné zvieratá, ale keď sa k nim priblížia, preletia iba k neďalekému stromu. Keď volajú, tyrkysové papagáje uskutočňujú vysoké, jemné kontaktné hovory počas kŕmenia alebo počas letu. Na druhej strane, popis ich alarmových hovorov je vysoký hovor.

3. Stanovište a rozsah

Tyrkysový papagáj žije na úpätí Veľkého deliaceho pásma vo východnej Austrálii. Príklady častí Austrálie, kde žije tyrkysový vták, sú juhovýchodný Queensland (Cooloola, Chinchilla a Blackbutt), Svätý Juraj, Nový Južný Wales a Viktória (Wangaratta a East Gippsland). Vták obýva otvorené a savanové lesy. Najradšej má skalné vpusty a hrebene. Tyrkysový vták niekedy žije na lúkach alebo poliach v kultivovaných oblastiach. Papagáj je sedavý, čo znamená, že migruje len zriedka. V niektorých prípadoch však môže byť tyrkysová farba miestna nomádska.

2. Diéta

Tyrkysové papagáje sú pozemné požierače semien. Hľadajú vo dvojiciach alebo v malých jednotkách. V Chiltern vo Viktórii sa vtáky kŕmia v skupinách po 5-30 v zime a 6-8 v lete. Vtáky sa zvyčajne kŕmia od skorého rána do neskorého popoludnia. Radi kŕmia tieň, aby sa mohli kamuflovať v tráve. Tyrkysové papagáje žerú semená trávy a kríkov, kvety, ovocie, nektár, spóry, listy, šupinatý hmyz a semená niektorých druhov rastlín, ako sú napríklad guinejský kvet, raspwort a vresovec.

1. Fyzický popis

Tyrkysový papagáj je druh papagája, ktorý je ľahko stavaný. Je dlhý asi 20 cm a váži 40 g. Papagáj vykazuje sexuálny dimorfizmus, pri ktorom má mužské a ženské pohlavie odlišné vlastnosti ako pohlavné orgány. Mužská aj ženská tyrkysová majú prevažne žlté dno a zelené vrchné časti. Samec papagája má však svetlú tyrkysovo-modrú tvár, mierne bledšiu tradíciu, uši a chrániče líc. Mužský tyrkys má navyše trávovozelený chvost, jasne modré krídla, oranžové škvrny na bruchu a červený pás na pleci. Ženskej tyrkysovo modrej tvári chýba červené rameno a má menej výrazné znaky na pleciach. Má žlté brucho, svetlohnedosivú dolnú čeľusť a svetlozelený hrudník a hrdlo.

papagáj

Autor: Lamar Castillo

Lamar Castillo je 32-ročný novinár. Vyhradený komunikátor. Veľa padám. Expert na popkultúru. Jemný pôvabný čitateľ. Zombie Aholic.