Uhoľný decht - biológia

Uhľový decht (ako liek Pix lithanthracis) je vedľajším produktom pri výrobe koksu z čierneho uhlia. Viskózna čierna hmota, ktorá vydáva charakteristický zápach, sa získava z plynov produkovaných v koksovni. Uhoľný decht pozostáva z niekoľkých tisíc, väčšinou aromatických, zlúčenín vrátane. Uhľovodíky, dusíkaté zásady a fenoly.
príbeh
Od objavenia Johanna Rudolpha Glaubera v roku 1658 sa odplynenie uhlia vyvinulo v dôležitý technický proces koksovania čierneho uhlia. Uhoľný decht bol pôvodne odpadovým produktom pri výrobe svetelného plynu, potom však v 19. storočí našiel mimoriadny záujem v súvislosti so syntézou organických farbív z jeho zložiek. Vedci ako Friedlieb Ferdinand Runge, August Wilhelm Hofmann a William Henry Perkin položili základy pre priemysel dechtových farieb. Medzi také mená patria lakovne od Meistera, Luciusa a Brüninga v Höchst, lakovňa od P. Bayera & Co. v Elberfelde a Badische anilin a Bola pripojená továreň na výrobu sódy v Ludwigshafene.
Výroba
Ak sa čierne uhlie v uzavretých nádobách bez prístupu vzduchu zahrieva na 650 až 800 ° C, uhlie sa rozkladá na nasledujúce produkty:
- 80% koksu
- 5% amoniak
- 5% uhoľného dechtu
- 10% plyn
Uhoľný decht je vedľajším produktom pri koksovaní uhlia. Hlavný produkt, koks, je potrebný vo veľkom množstve na výrobu železa tavením železných rúd. Asi 50% použitého dechtu sa použije ako Smola ktorý sa pôvodne používal hlavne pri stavbe ciest. Dnes je smola hlavným produktom a používa sa hlavne ako spojivo pre anódy pri výrobe hliníka.
použitie
Uhoľný decht sa používa okrem iného ako prostriedok na ochranu dreva (napríklad pre železničné podvaly) a na strešnú lepenku. Kedysi to bol východiskový materiál na výrobu rôznych chemických látok, vrátane dechtových farbív a karbolínu. Fenolové a fenolové deriváty, ako sú krezoly a xylenoly, sa dnes ešte stále vo veľkej miere získavajú z uhoľného dechtu.
Na liečbu psoriázy sa môžu používať extrakty z čisteného uhoľného dechtu (napr. Psoriasis vulgaris), chronický ekzém a neurodermatitída, ale v Nemecku sú zakázané ako prísada do kozmetiky kvôli ich karcinogénnym vlastnostiam; tento zákaz sa nevzťahuje na receptúry na lekársky predpis. Pretože uhoľný decht je ťažko spracovateľný kvôli svojej vysokej viskozite, používa sa 20% roztok uhoľného dechtu v mydlovom alkohole, ktorý sa podľa DAC označuje ako „detergenty Liquor Carbonis“. Uhoľný decht inhibuje svrbenie (antipruriginosum) a má baktericídny, fungicídny a insekticídny účinok vďaka svojim zložkám, ako sú krezoly.
Syntetický grafit je možné získať tepelným spracovaním zo smoly obsiahnutej v uhoľnom dechte, ktorý sa používa ako elektródový materiál na elektrochemickú výrobu hliníka, na výrobu elektrickej ocele, pri elektrolýze alkalických chloridov a na uhlíkové vlákna.
destilácia
Okrem fenolov sa z uhoľného dechtu získavajú naftalén a alkylnaftalény, bifenyl, antracén, fenantrén, fluór, pyrén, dibenzofurán, dibenzotiofén, chinolín, indol a karbazoly. The Oddelenie prebieha frakčnou destiláciou (čiastočne vákuovou destiláciou) s následnou kryštalizáciou a extrakciou, získajú sa rôzne frakcie:
- Ľahký olej (benzén)
- Karbolový olej (fenoly)
- Naftalénový olej (naftalén)
- Indolový olej (indol)
- Aenafténový olej (acenaftén)
- Antracénový olej (antracén)
- Pyrénový olej (pyrén)
- smola
nebezpečenstvá
Uhoľný decht obsahuje širokú škálu látok, z ktorých niektoré sú toxické, karcinogénne alebo škodlivé pre životné prostredie. Z týchto dôvodov predpis o dechtovom oleji výrazne obmedzil jeho použitie.
Pozri tiež
literatúry
Gerd Collin, Maximilián Zander: Aspekty modernej chémie uhoľného dechtu, Chémia v našej dobe, 17. rok 1983, č. 6, s. 181-189, ISSN 0009-2851