Austrálsky čajovník - biológia

Austrálsky čajovník (Melaleuca alternifolia).

biológia

The Austrálsky čajovník (Melaleuca alternifolia) je druh rodu myrta vres (Melaleuca) z čeľade myrtovitých (Myrtaceae). Niektoré druhy tohto rodu, ale aj z rodov Baeckea, Kunzea a Leptospermum sa nazývajú čajovník. Oleje z čajovníka sa získavajú z druhov čajovníka destiláciou.

Výskyt

Tento austrálsky druh pochádza z Nového Južného Walesu a Queenslandu. Tam rastie austrálsky čajovník pozdĺž riek a močiarov.

popis

Austrálsky čajový strom (Melaleuca alternifolia) je vždyzelený ker alebo malý strom, ktorý môže dosiahnuť výšky až 7 (až 10) metrov. Má bielu kôru podobnú papieru. Kôra mladých vetvičiek a kvetenstvo sú chlpaté a hodvábne; kôra starších konárov je holá. Protiklad k listom zavalitým sú kopijovité, rovné až kosákovité, asi 1 až 3,5 cm dlhé a 1 mm široké. Stopka je dlhá iba asi 1 mm.

Mnohokveté, ostnaté, 3 až 5 cm dlhé kvetenstvo vyzerá vďaka mnohým bielym tyčinkám hustých kvetov ako belavé páperie. Radiálne symetrické, hermafroditové kvety sú päťnásobné. Päť malých sepálov je zrastených s trubicovitou kalichovou trubičkou, ktorá je dlhá 3 až 4 mm a má široké, krátke kalichové špičky. Voľné biele okvetné lístky sú dlhé 2 až 3 mm. 30 až 60 bielych tyčiniek stojí dohromady v piatich zväzkoch; sú asi 2 cm dlhé a krátke prašníky majú tvar pazúrov. Hrubý stylus má dĺžku asi 3 až 4 mm a končí v mozgovej jazve. Doba kvitnutia je na jar.

Valcovitý plod tvrdej kapsuly má priemer 2 až 4 mm. [1]

príbeh

Bežný anglický názov Melaleuca alternifolia, „Čajovník", Bol vytvorený v roku 1770. James Cook, potom poručík britského kráľovského námorníctva, pristál so svojím" HMS Endeavour "v zálive Botany na východnom pobreží Austrálie. Cook viedol svoj tím na výpravu do močaristej oblasti, ktorá bola nebezpečná kvôli početným hadom. Tam našiel husté kríky stromov s aromatickými voňavými listami. Súčasťou expedície bol aj botanik sir Joseph Banks, ktorý zozbieral listy z týchto stromov a odniesol ich do Anglicka na ďalší výskum. Poručík Cook ich nazval čajovníky alebo čajovníky, pretože ich listy, keď sa varili, pripravovali príjemne štipľavý a osviežujúci čaj. Cook a jeho ľudia sledovali, ako miestni ľudia spracovávajú listy a kôru čajovníka. Potom si dal pripraviť zápar z listov čajovníkového stromu. Úspešne ho použil na liečbu rôznych kožných chorôb, napríklad tých, ktoré sa často vyskytovali v posádkach lodí kvôli nedostatku vitamínov.

V rokoch 1920 až 1930 sa vedci vedecky zaoberali olejom z čajovníka. V tom čase hľadali vedci produkty, ktoré boli čo najviac netoxické s vysokými antiseptickými a liečivými účinkami súčasne. Na začiatku 40. rokov bola ropa veľmi populárna v Austrálii ako miestne antiseptikum. O desať rokov neskôr ho však takmer úplne nahradil penicilín. V 70. rokoch si prírodné látky opäť získali rastúcu popularitu. A vedecké poznatky prispeli k rýchlemu zvýšeniu výroby: v roku 1987 asi 80 ton, v roku 1992 už 750 ton.

Čajovníkový olej

Používa sa éterický olej z listov a konárov konárov. Získava sa parnou destiláciou. Vďaka svojim antiseptickým, baktericídnym a fungicídnym vlastnostiam sa čajovníkový olej používa v dermatológii (napr. Na liečbu akné, lupín a psoriázy, plesňových chorôb, panvových bradavíc, bolesti svalov, otvorených rán, reumatizmu, fajčenia a kŕčových žíl) a je uvedený v Európskom liekopise. Avšak kvôli nedostatku hotových liekov neexistuje spoľahlivá indikácia.

Ak podrobíte olej z čajovníka plynovej chromatografickej analýze, môžete vidieť, že olej z čajovníkového oleja je zmesou približne 100 látok. (+) - terpinén-4-ol (asi 40%), α-terpinén (asi 20%), terpinolén, terpineol (každý po 3 až 4%), pinén, myrcén, fellandrén, p-cymén, limonén, 1, 8-cineol. Olej z čajovníkového oleja má veľmi silný antimikrobiálny účinok. V porovnaní s relatívne toxickým fenolom je olej z čajovníkového oleja 11 až 13-krát účinnejší, a teda oveľa baktericídnejší ako napríklad eukalyptový olej (fenolový koeficient okolo 3,5).

Riziko vzniku kontaktných alergií sa považuje za kritické, pretože spúšťačom sú rôzne podiely oleja (d-limonén a α-terpinén) a ich oxidačných produktov ascaridol a 1,2,4-trihydroxymentán. Čím je olej starší, tým väčšie je riziko. Oxidačný proces oleja začína už po štyroch dňoch. Zvyšuje sa množstvo alergénov a môže sa vyskytnúť kontaktný ekzém, najmä na predtým chorej pokožke. [2]. V roku 2003 boli až tri percentá testovaných ľudí senzibilizované na olej z čajovníkového oleja [3] .

Aplikácie

Olej z čajovníkového oleja sa používa v mnohých dermatologických prípravkoch: v šampónoch, krémoch na ruky a telo (najmä na poškodenú pokožku, ako je akné), v dezodorantoch, prísadách do kúpeľa, mydlách, zubných pastách a ústnych vodách. V prípade plesňových a bakteriálnych útokov na pokožku (napr. Akné, nohy športovca) sa zvyčajne používajú prípravky s 5 až 10% oleja z čajovníkového oleja. Pri použití v ústnej dutine musí byť olej z čajovníkového oleja veľmi zriedený. Mnoho kozmetických výrobkov je možné konzervovať olejom z čajovníkového oleja.

Vonkajšie použitie oleja z čajovníkového oleja je známe aj v starostlivosti o zvieratá, pričom by sa malo zabrániť predávkovaniu alebo veľmi častému ošetreniu, ako je to u ľudí. Ak chcete použiť olej z čajovníkového oleja na zvieratá, mali by ste sa rozhodne poradiť so svojím veterinárom. Vďaka obsahu terpénov a fenolov je čajovníkový olej, podobne ako iné éterické oleje, toxický napríklad pre mačky. Aplikácia je pre zviera často smrteľná. Typickými príznakmi „otravy olejom z čajovníkového oleja“ sú chvenie, závrat, nepokoj a celková slabosť. [4]

Austrálski domorodci používali čajovníkový olej na otvorené rany, kožné infekcie, prechladnutie, zápaly ďasien a vši.

Prípady otravy, kontraindikácie kontaktných alergií

Prípady otravy sú známe aj pri oleji z čajovníka. Kontaktný ekzém sa veľmi často vyvíja, keď sa olej z čajovníkového oleja nanáša na pokožku nezriedený a dlhodobo (asi 3 roky). Alergénnymi zložkami sú väčšinou terpinén a aromatické dendróny, menej často terpinén-4-ol, fellandrén a p-cymén. Opatrnosť je potrebná aj u ľudí s precitlivenosťou pokožky. U chlapcov, ktorí ešte nie sú v puberte, môže použitie čajovníkového oleja a levanduľových olejov spôsobiť rast mliečnych žliaz (gynekomastia). Toto sa pripisuje estrogénnej a antiandrogénnej aktivite oleja z čajovníkového oleja. [5]

Ostatné druhy čajovníkov

Ostatné druhy čajovníka rovnakého rodu sú:

  • Cajeput strom, Cajeput strom (Melaleuca cajuputi)
  • Vresovec myrta strieborná, strom Kajeput, strom Cajeput (Melaleuca leucadendra (L.) L.)
  • Melaleuca linariifolia
  • Strom Niauli (Melaleuca quinquenervia)
  • Melaleuca uncinata
  • Strom Niauli Melaleuca viridiflora

Príbuzné oleje

Podobné oleje s fungicídnymi účinkami z príbuzných druhov sú okrem oleja z čajovníka s klesajúcou účinnosťou:

Fungicídny účinok má aj propolis, ktorý včely extrahujú z púčikov stromov, aby boli ich úle sterilné. Tieto látky sú dostupné v lekárňach.