Cez kvetinu - Sprievodca krásou

Kvetinová sila v starostlivosti, kozmetike a vôňach

Zvodná ružová aróma, dotyk ibišteka, upokojujúca levanduľa: kvetinové prísady sa stali nepostrádateľnou súčasťou kozmetiky, vôní a starostlivosti. Pokiaľ ide o výrobky starostlivosti, nie je to len vďaka ich nádhernej vôni, ktorú dávajú týmto výrobkom, ale aj vďaka ich aktívnym zložkám, ktoré svojou prirodzenou „kvetinovou silou“ často výrazne prevyšujú moderné prísady. Tu je výber kvetinových všeliek

sprievodca

Mnohé kvety sú známe svojimi liečivými vlastnosťami po celé storočia, v niektorých regiónoch sveta dokonca tisícročia, a sú skutočne kvetinovo fascinované. V tejto krajine mníšky a mnísi stredovekých kláštorov skúmali poklady svojich botanických záhrad, podrobne kreslili kvety, zaznamenali ich vlastnosti a zmiešané recepty. Medzitým výskum objavil mnoho ďalších vlastností - a „moderné“ zložky nedokážu držať krok s mnohými z týchto prírodných vlastností. Veda ešte zďaleka nekončí: neustále sa dešifrujú nové zvláštnosti rastlín; ich použitie na kozmetiku, starostlivosť a medicínu ešte nie je potrebné preskúmať. Všeobecne sa kvety dajú spracovať rôznymi spôsobmi: Napríklad ich účinné látky sa destilujú namočením kvetov do oleja alebo sa extrahujú dlhým máčaním v pramenitej vode. Na extrakciu éterických olejov preteká vodná para okvetnými lístkami, ktoré nimi tiahnu oleje, ktoré potom môže ochladená voda odsávať.

Ružové časy pre krásu

Ruža, „kráľovná kvetov“, je skutočným botanickým pokladom. Na starostlivosť o pokožku sa používa najmä damašská ruža, ktorá sa pestovala v Perzii pred 3000 rokmi. Váš éterický olej nielenže vonia obzvlášť aromaticky a blahodárne, ale obsahuje aj množstvo vitamínov - najmä veľa vitamínu C, ktorý je miernejší ako citrusové plody - a pomáha ukladať vlhkosť. Výroba ružového oleja je veľmi zložitá: z troch ton ružových lístkov sa získa asi len jeden liter oleja. Aj v „hlavnom meste parfumov“ v Grasse na juhu Francúzska sa každú sezónu zberajú tony kvetov a zbierajú sa jednotlivo ručne - nečudo, že ide o jeden z najdrahších olejov na svete. Ruža je taká premenlivá, že z kráľovského kvetu vychádzajú znova a znova neobvyklé nové parfémové výtvory.

Levanduľa: Pokojne

Levanduľa má nielen antiseptický a antibakteriálny účinok, ale má aj úplne odlišné kozmetické vlastnosti: Ako éterický olej pomáha mastnej, suchej a citlivej pokožke vrátiť produkciu mazu späť do rovnováhy. Levanduľa je obľúbená aj v kúpeľných procedúrach na zmiernenie stresu a napätia a na upokojenie tela a zmyslov. V oblasti vône levanduľa dodáva sviežu, mierne korenistú notu, najmä v mužských parfémoch.

Harmanček na ticho

Už v detstve sa naučíte spájať úľavu od choroby s upokojujúcim harmančekom - šálka teplého harmančekového čaju robí s bolesťou žalúdka zázraky. Váš éterický olej obsahuje bisabolol a azulén, ktoré majú protizápalové účinky a tiež stimulujú proces hojenia pokožky: výťažok z harmančeka pomáha pri začervenaní, zmierňuje zápal a zmierňuje opuchy. Preto sú výrobky s harmančekom obzvlášť vhodné pre citlivú a detskú pokožku. Niekoľko kvapiek roztoku harmančeka sa pridá do vody do kúpeľa na relaxačné parné kúpele - to je skutočná pochúťka.

Lotus: posvätný kvet

V Ázii predstavuje lotosový kvet čakru, hlavné energetické centrum tela, v budhizme je považovaná za posvätnú. Vďaka svojej kráse a schopnosti odpudzovať tekutinu, čo vždy znamená čisté, bezchybné okvetné lístky, je symbolom čistoty, osvietenia, harmónie alebo dokonca nesmrteľnosti v mnohých kultúrach a vierach. V oblasti vôní vytvárajú parfumové kreácie Lotus niečo luxusné, elegantné a exotické - a mali by mať nielen inšpiratívny, ale aj afrodiziakálny efekt. Liečivé vlastnosti lotosu boli objavené pred tisíckami rokov: stimuluje metabolizmus, má antioxidačné vlastnosti a pomáha pri suchej a zrelej pokožke. Podporuje tiež pružnosť, zjemňuje tmavé pigmentové škvrny a dokáže vyhladiť vrásky. Vďaka vitamínom B, C a železu obsahujú korene ideálne životne dôležité látky pre zdravie pokožky.

Hibiscus: Red Power

Tropický kvet je prírodným zdrojom aminokyselín a účinnou látkou proti starnutiu hydroxykarboxylové kyseliny, nazývané tiež „AHA“, ktoré môžu stimulovať obnovu buniek, udržiavať akné pod kontrolou a pomáhať pleti sviežejšej a hladšej pleti - skutočnému „rozkvetu“. Mládež “! Daruje tiež vlhkosť, zaisťuje pružnosť a pružnosť pokožky. Ibištek sa používa aj na starostlivosť o vlasy, má priaznivý vplyv na pokožku hlavy a stimuluje krvný obeh.

Jasmin: Ako od 1001 nocí

V Oriente a Číne sa oleje extrahovali z voňavých kvetov jazmínu už tisíce rokov. Niet divu, že „jasamin“ v arabčine znamená „voňavý olej“, názov „jazmín“, rovnako ako samotná kvetina, predstavuje krásu a čistotu. Bohatý jazmínový olej má vyživujúci účinok, zmierňuje zápal, redukuje vrásky a zvyšuje pružnosť pokožky. Jazmín tiež uvoľňuje upchaté póry a dodáva pokožke vlhkosť. Olej jemných bielych kvetov dodáva ženským parfumom silnú, sladkú, intenzívnu a exotickú notu, ktorá vás zavedie do ríše 1001 nocí.