Grapefruitový olej, éterický olej

Zaujímavosti o grapefruite
Názov „ovocie z hrozna“ je spôsobený tým, ako ovocie rastie na strome, a pripomína vinič. Grapefruit je krížencom medzi grapefruitom (Citrus maxima) a pomarančom (Citrus × aurantium). Ich skutočný pôvod nebol známy až do 50. rokov. Dnes sa predpokladá, že grapefruit bol z Ázie dovezený na karibský ostrov Barbados v polovici 18. storočia.
Dnes sa grapefruit pestuje takmer vo všetkých regiónoch so subtropickým podnebím. USA sú najväčším svetovým producentom, najmä plantážami na Floride, v Texase a v Kalifornii. Plody predávané v Európe pochádzajú hlavne zo Španielska, Grécka, Cypru a Izraela.
Odrody grapefruitu
Je potrebné rozlišovať medzi červeným typom grapefruitu s dužinou červenej až ružovej farby a bielou so žltou dužinou. Známe komerčné odrody sú:
- Rio Red Flame (červený grapefruit)
- Star Ruby (červený grapefruit)
- Zlatíčko (biele)
Grapefruitový éterický olej
Esenciálny grapefruitový olej, rovnako ako oleje z iných citrusových plodov, napríklad pomarančového oleja, citrónového oleja, mandarínového oleja alebo bergamotového oleja, sa získa lisovaním kôry. Na jeden kilogram oleja je potrebných 250 kilogramov podnosov. Tento relatívne jednoduchý výrobný proces, vysoký výťažok a množstvo suroviny v porovnaní s inými procesmi získavania éterických olejov robia z grapefruitového oleja relatívne lacný éterický olej.
Vlastnosti grapefruitového éterického oleja
Vďaka svojej vôni sa grapefruitový olej používa na dochucovanie jedál a nápojov vo vonných lampách, ako aj na voňanie kozmetických a ošetrovacích prostriedkov, ako sú mydlá alebo kúpeľové výrobky. Ako prísada do krémov a telových olejov by mala pleť vyčistiť a spevniť a pomôcť proti celulitíde. Najmä v Ázii sa grapefruitový olej používa na starostlivosť o pokožku kvôli svojim zvlhčovacím a vyživujúcim vlastnostiam. Veľkou výhodou oproti iným citrusovým olejom je, že grapefruitový olej nezvyšuje citlivosť pokožky na svetlo. Pretože hlavnou zložkou grapefruitového oleja sú monoterpény, môže grapefruitový olej spôsobiť vážne podráždenie pokožky. Rovnako ako všetky éterické oleje, ani grapefruitový olej sa nikdy nesmie nanášať priamo na pokožku, ale má sa používať len striedmo v kombinácii s nosným olejom. Pred použitím je potrebné objasniť, či existujú alergie. V prípade podráždenia pokožky výrobok nepoužívajte a v prípade pochybností vyhľadajte lekára.
Nezistené účinky grapefruitového oleja
Ďalším účinkom, ktorý sa hovorí o éterickom grapefruitovom oleji, ale ktorý zatiaľ nebol dokázaný v žiadnej štúdii, je podporný účinok pri chudnutí. Vôňa grapefruitového oleja údajne zvyšuje pravdepodobnosť úspechu diéty; pri použití popri masáži sa hovorí, že tento účinok zvyšuje prostredníctvom očistného účinku. Grapefruitový olej sa tiež často používa v aromaterapii, tu má, podobne ako iné citrusové oleje, pôsobiť rozjasňujúco, stimulačne a očistene na psychiku.
- Agarové drevo
- Aglaia
- Kvet akácie
- Amyris
- Koreň Angelica
- Anízový
- Valeriánsky olej
- Bazalkový olej
- Bay
- Benzoín
- Bergamotový mätový olej
- Bergamotový olej
- Horký mandľový olej
- Cajeput
- Canangaцl
- Cassia
- Champaka
- Rockrose olej
- Davana
- Dubový mach
- Olej verbeny
- Elemi
- Estragónový olej
- Eukalyptový olej
- Feniklový olej
- Smreková ihla
- Frangipani
- Galbanum
- Galangálny koreň
- Geranium, essential (ružový pelargón)
- Grapefruitový olej
- Medový olej
- Slamienka
- Zázvorový olej
- Koreň Orris
- Mäta japonská
- Jazmínový olej
- Calamusový olej
- Cardamomol
- Mrkvový olej
- Kmín
- Labdanum
- Horská borovica
- Lavandin
- Levanduľový olej
- Šalvia levanduľová
- Citrónová tráva
- Mandarínkový olej
- Manukaцl
- Melissa olej
- Mintl
- Olej z pižmového zrna
- Clary šalviový olej
- myrha
- Myrtový olej
- Nardenцl
- Klinčekový olej
- Neroli
- Niaouli
- Opoponax
- Olej z pomarančových kvetov
- Pomarančový olej
- Osmanthov olej
- Palmarosa
- Pačuli
- Balzam z Peru
- Drobné zrno
- Mäta pieporná
- Pivonka
- pimento
- Quendel
- Ravensara
- Palisander
- Rosenцl
- rozmarín
- santalové drevo
- Styrax
- Čajovník
- Tymiánový olej
- Tuberóza
- Tulsiцl
- Vetiverцl
- Jalovcový olej
- kadidlo
- Ylang-ylang
- Yuzu
- céder
- Cédrový olej
- škorica
- Citrónová tráva
- Citrónová myrta
- Citrónový olej
- Cypressový olej