Harmančekový čaj, kvety, D121, voľne ložené 50 g

7,70 RON

Prispieva k ochrane a udržiavaniu celistvosti žalúdočnej sliznice;

ložené

Podporuje vylučovanie gastrointestinálnych štiav;

Pomáha eliminovať črevné plyny;

Pomáha zmierňovať podráždenie orofaryngeálnej sliznice a tenkého čreva;

Prispieva k optimalizácii kontrakcií hladkého svalstva v zažívacom trakte a dýchacích cestách;

Pomáha inhibovať rast potenciálne patogénnych mikroorganizmov v zažívacom trakte a horných dýchacích cestách;

Pomáha upokojiť podráždenie a znížiť sekréciu nosovej sliznice;

Vonkajšie prispieva k ochrane, hygiene a údržbe ústnej sliznice, k udržaniu zdravia, celistvosti a vzhľadu pokožky, k zníženiu podráždenia, k udržaniu celistvosti perianálnej sliznice, k starostlivosti o vlasy;

Podporuje trávenie. Harmanček obsahuje slizy a flavonoidy, ktoré udržujú správne fungovanie tráviaceho systému;

Znižuje tráviace ťažkosti;

Podporuje opravu kožného tkaniva.

Kvety harmančeka (Matricariae flos), ktoré pochádzajú z druhu Matricaria recutita L., fam. Asteraceae obsahujúce slizy, flavonoidy a prchavý olej bohatý na chamazulén a α-bisabolol.

MATRICARIA CHAMOMILLA L. (MATRICARIA RECUTITA (L.) RAUSCHERT.)

Harmanček je bylina, s kmeňom častejšie rozkonáreným na základni, s listami s veľmi úzkymi cípmi a končiacimi v súkvetiach s malými žltými a stredovými kvetmi a bielymi okrajovými kvetmi, s centrálnym kvetinovým diskom zaklenutým nahor a vo vnútri dutým ( charakteristický znak).

Latinský názov zahŕňa cnosti harmančeka. Matricaria ospravedlňuje slávu získanú odpradávna pri liečbe ženských chorôb (matrix = maternica, latinsky) a Chamomilla naznačuje vôňu „brusnice“ (jablka), ktorá rastie po zemi v gréčtine: „chama“ - dole na zemi; „Malon“ –mar). Názov dokončil Haller v 16. storočí, v 18. storočí ho prevzal C. Linne.

Už dlho to bol všeliek na chorých, od začiatku „lúč nádeje“ pre zdravie človeka. Jeho sušené kvety sú starodávnym liečivým produktom známym zo starovekého Egypta, Grécka a starovekého Ríma.

V starom Egypte bol harmanček náboženskou rastlinou zasvätenou bohu slnka. V čase faraónov sa používal pri liečbe malárie a považoval sa za „čarovnú rastlinu“.

V rímskom staroveku sa používal na liečebné účely dlho pred vznikom Rímskej ríše, semená tejto rastliny našiel Neuweiler pri archeologických vykopávkach vo veľkej rímskej dedine Vindonissa. Sušené kvety sa v starom Grécku a Ríme používali na bolesti hlavy a choroby obličiek, pečene a močového mechúra.

Jeho liečivé vlastnosti ocenili Hippokrates (377 pred n. L. V Tesálii), Dioscorides (1. storočie pred n. L.) A Plínius starší (1-79, 1. storočie).

Dokonca aj v stredovekej Európe (16. storočie) sa považovala za „pravý všeliek“, ktorý sa používa takmer pri všetkých zažívacích a gynekologických chorobách, pri ochoreniach sleziny, ako aj pri „odtoku mozgu“ a „zvyšovaní duchovného pohodlia“ atď. Okolo roku 1480 sa spomína výskyt výťažku z kvetov harmančeka - aqua florum chamomille a neskôr, v roku 1555, sa objavuje prchavý harmančekový olej. F. Hoffmann (nemecký lekár a chemik, 1666 - 1742), autor „Hoffmannovho likéru“, ktorý veľmi ocenil harmanček pre jeho liečivé vlastnosti.

Renomovaní lekári používajú harmanček a jeho prípravky po celé storočia pri chorobách tráviaceho a dýchacieho ústrojenstva, pri ochoreniach slizníc a kože, na rany, vredy na nohách, svrbenie sv. - dávno pred „érou antibiotík“, antialergikami atď.

Používanie harmančeka sa zvýšilo v stredoveku, keď z neho ľudia spravili liek na mnohé zdravotné problémy - nevoľnosť, problémy s nervovým systémom, problémy s trávením detí, kožné choroby atď.

Moderné použitie harmančeka siaha do roku 1921, keď nemecká spoločnosť predstavila aktuálny vzorec. Krém sa stal obľúbeným liekom na rôzne kožné ochorenia vrátane ekzémov, preležanín, zápalov kože spôsobených ožarovaním a kontaktných dermatitíd.

Harmanček je prírodná liečivá rastlina bez kofeínu.

Jeho terapeutická hodnota je daná komplexom chemických zlúčenín.

V 16. storočí Camerarnis uvádza, že prchavý olej získaný z kvetov harmančeka je modrý (Stoianka Ilieva, 1967, 1971). Prchavý olej obsahuje hlavne bisabolol a jeho oxidy, bisabolonoxid, azulén.

V súčasnosti je harmanček registrovaný v liekopisoch takmer vo všetkých krajinách sveta.

Ako sme uviedli, harmanček obsahuje prchavý olej, v ktorom sú prítomné azulény, so špeciálnymi terapeutickými vlastnosťami, ďalej obsahuje kyselinu salicylovú, vitamíny B a C, množstvo minerálnych solí, slizy, flavonoidy, kumaríny a ďalšie. To všetko určuje špeciálne vlastnosti tejto rastliny.

Kvetenstvo sušeného harmančeka sa dnes používa po celom svete na liečenie širokej škály problémov, od zápalu kože až po rakovinu, pričom niektoré z jeho chemických zložiek s potenciálnymi biochemickými účinkami sú izolované z éterického oleja. Uvádza sa, že bisabolol, jedna z najpočetnejších zložiek éterického oleja - až 50% má okrem spazmolytických účinkov na črevné hladké svalstvo aj protizápalové, antibakteriálne, antipyretické a protiplesňové vlastnosti, ako aj ochranný účinok na vredy. Okrem toho má harmanček liečivé účinky, ktoré vytvárajú priaznivé podmienky pri liečbe zápalových stavov žalúdočnej sliznice, akútnych alebo chronických. Harmanček ako taký sa používa na žalúdočné vredy a tiež na rôzne kožné ochorenia.

Odporúča sa pri nadúvaní, na liečbu gastritídy, gastrointestinálnych ťažkostí s hnačkami, enterokolitídu, infekcií obličiek, astmy u detí, je vhodný pri ochoreniach pečene, menštruačných poruchách, migréne, nespavosti, ako diuretikum, sedatívum vo forme kúpeľa. Harmančekový čaj spôsobuje potenie, ktoré zmierňuje horúčku. Harmanček tiež inaktivuje bakteriálne toxíny, takže má antitoxický účinok.

Kvôli prchavému oleju bohatému na azulén, ako aj apigenínu majú kvety harmančeka spazmolytické, anestetické, antiseptické a protizápalové účinky, ochranné a liečivé pri reakciách vyvolaných ožarovaním.

Posledné výskumy ukazujú, že dôležité flavonoidy, ako je apigenín, luteolín a kvercetín, majú viac-menej inhibičné účinky na množenie zhubných buniek in vitro. Niektoré alkylované flavonoidy, ako je chrisoplenín, chrisoplenol a jaceidín, boli tiež nedávno použité, čo ukazuje, že tieto zlúčeniny majú protizápalové a spazmolytické vlastnosti. Ďalšou triedou zlúčenín, ktoré boli identifikované, sú kumaríny, herniarín a umbelliferón, ktoré majú protizápalové vlastnosti.

Má tiež aplikácie v kozmetike, na upokojenie červenej a podráždenej pokožky. Extrakty alebo prchavý olej sa používajú na výrobu krémov a mastí na liečenie zápalov kože a ako antibakteriálne a protiplesňové činidlo pri zápaloch ďasien, zubných abscesoch, tonzilitíde, stomatitíde, hemoroidoch, furunkulóze, hnisavých ranách, vredoch, leukorhei, reumatizme,.

Vnútorné použitie: vypite 2 - 3 šálky čaju denne.

Vonkajšie použitie: obklady, kloktadlo, miestne kúpele.

Vnútorné použitie: čajovú lyžičku rastliny zalejte 250 ml vriacej vody a nechajte ju 10-15 minút zakryté, potom ju preceďte.

Vonkajšie použitie: p je 2 - 4 čajové lyžičky rastliny, zalejte 250 ml vriacej vody a nechajte zakryté 10 - 15 minút, potom preceďte

varovania:

Neodporúča sa v prípade precitlivenosti na túto rastlinu.

Nie sú známe žiadne kontraindikácie pre odporúčané dávky.