Kokosový olej, mlieko a voda v kozmetike

Kokosová palma (Cocos nucifera), jediný akceptovaný druh rodu Cocos, je uznávaná pre svoje mnohostranné použitie, pričom každá z jej zložiek má významnú ekonomickú hodnotu. Pokiaľ ide o jeho plody, z ich vláknitých vonkajších vrstiev sa získavajú kokosové vlákna (kokosové vlákno), pričom tvrdá škrupina kokosových orechov, ktorú vidíme v obchodoch, je iba ich vnútornou časťou, ktorá obaľuje semeno.

olej

Pokiaľ je zelený, kokos má vo vnútri iba veľmi tenkú želatínovú dužinu a šťavu (kokosovú vodu), ale keď zaschne, dužina absorbuje tekutinu dovnútra a získa objem tvoriaci biele „jadro“ kokosu. Vo svojej surovej forme obsahuje asi 33% tukov, 15,2% sacharidov (9% je vláknina), 3,3% bielkovín a významný obsah minerálov (mangán, meď, selén, železo, fosfor a draslík).

Kokosová voda vo vnútri ovocia, mlieka a kokosového oleja extrahovaného z dužiny vlašských orechov (líši sa len stupňom konzistencie) sú zložky, ktoré sa často nachádzajú v kozmetike a majú množstvo priaznivých účinkov na ľudský organizmus:

Tu je niekoľko jednoduchých spôsobov, ako využiť všetky tieto vlastnosti kokosových výrobkov na starostlivosť o pokožku a vlasy.