Rizinus Medicinal Plant Lexicon Organické suroviny z celého sveta Hodnoty Kosmos Dr; Hauschka
Synonymá: Zázračný strom, Kristova dlaň, psí strom, vši, rímska fazuľa
Vedecké meno: Ricinus communis L.
Rodina: Euphorbiaceae (čeľaď mliečnych)

vlasť
Pravdepodobne tropická Afrika, Egypt alebo India
prísady
Semená: mastný olej, bielkoviny vrátane extrémne toxického ricínu
Ricínový olej: estery kyseliny ricínolejovej
popis
Krík, jednoročná bylina alebo trvalka, červené alebo zelené listy: ricínový olej má mnoho podôb, v ktorých sa podľa polohy vyvíja veľmi odlišne. Je známych asi 20 odrôd, ktoré sa navzájom líšia tvarom, farbou a veľkosťou kríkov a tŕňmi semenných toboliek. Napriek rôznorodosti tvarov možno ricín spoznať podľa nápadných, veľkých, sedem- až jedenásťlaločných, štítovitých, tmavozelených lesklých listov a pretiahnutých súkvetí. Od augusta do októbra alebo dokonca do marca v závislosti od času výsevu sa nenápadné zeleno-žlté kvety pretrhnú v asociáciách pozdĺž stonky s rodovou segregáciou. Na vrchu sú iba samičie kvety, ktoré spoznáte podľa červených piestikov v strede kvetu. Zospodu sa vyvíjajú iba samčie kvety, ktoré sú rozpoznateľné podľa žltých tyčiniek. V každom z hladkých alebo pichľavých plodov dozrievajú tri semená s čiernohnedými znakmi, ktoré pripomínajú fazuľu, ale sú smrteľne jedovaté! Olej z nich získaný je nielen neškodný pre človeka, ale aj mimoriadne prospešný z lekárskeho a kozmetického hľadiska.
použitie
Aj keď sú semená smrteľne jedovaté: ricínový olej z nich získaný neobsahuje bielkoviny, a preto je netoxický. Dodnes je to dôležité preháňadlo, ktoré sa užíva pri zápche alebo odčervovaní. Účinný sa stáva až počas tráviaceho procesu v čreve. Kyselina ricinolejová uvoľnená v procese stimuluje črevný pohyb a pravdepodobne spôsobuje zvýšenú absorpciu vody a elektrolytov do črevnej dutiny stimuláciou syntézy prostaglandínov. Tým sa zvyšuje objem stolice. Ak sa ricínový olej používa v kozmetike, podporuje obsah vlhkosti v pokožke a vyhladzuje ju. Dodáva dekoratívnej kozmetike zvláčňujúci základ.
užitočná informácia
Vzhľad semien ricínového oleja pripomína kliešte (lat. Ricinus), ktoré sa samy nasali. Meno castor by malo byť odvodené od tejto podobnosti. Latinské slovo „communis“ znamená „bežné, bežné“. Nemecké meno Christuspalme vzniklo nesprávnym prekladom výrazu „palma Christi“, čo v skutočnosti znamená Kristovu ruku.
„Nariekaš nad kríkom, o ktorý si sa nestaral, ani si ho nezvýšil, ktorý bol vyrobený za jednu noc a zahynul za jednu noc; a nemal by som sa sťažovať na Ninive, také veľké mesto s viac ako 120 000 ľuďmi, ktorí nevedia, čo je pravé a ľavé, a tiež s mnohými zvieratami? “
(Jonáš 4.10f. Na základe revidovaného Lutherovho prekladu z roku 1984)
Mimochodom, červom je pravdepodobne Olepa schleini, mol z čeľade medveďovitých pôvodom z Izraela. Jeho húsenice sa živia výlučne ricínovými listami, čo je veľmi pozoruhodné, pretože ricínové listy majú insekticídne vlastnosti.
Kiki, takto popísal grécky historik, geograf a etnológ Herodotus (490/480 pred n. L. Asi 425 pred n. L.) Ricínový olej ako rastlinu pochádzajúcu z Egypta, ktorá tam bola už okolo roku 1552 pred n. V najstaršom dochovanom lekárskom texte je Ebersov papyrus. Semená sa našli ako prísady v egyptských hroboch. Egypťania olej používali ako preháňadlo, na obnovu vlasov a na liečbu vredov. Zoznam chorôb, ktoré spomínal grécky lekár Dioscurides (1. storočie n. L.), Proti ktorým by mal ricínový olej pomáhať, bol oveľa dlhší. Našli sa v ňom brúsenie, svrab, jazvy po ranách, uši, problémy s maternicou, zápcha a červy. Znalosti o ricínovom oleji sa do strednej Európy dostali až v 16. storočí, keď boli do bylinkových kníh zahrnuté ako preháňadlo a odčervovací prostriedok.
Používanie ricínového oleja siaha oveľa ďalej ako len do lekárskej a kozmetickej oblasti. Zvyšky po extrakcii oleja sú dobré organické hnojivo a výživné krmivo pre zvieratá po tepelnej inaktivácii jedovatého ricínu. Po dlhú dobu bol olej tiež vyhľadávaným vykurovacím olejom, najmä v Európe.
Závod v našich výrobkoch
Ricínový olej nájdený v Dr. Kozmetika Hauschka je z Indie. Tam WALA pracuje prostredníctvom mimovládnej organizácie s farmármi, ktorí na návrh WALA mali organický certifikovaný ricínový olej. WALA hovorila aj s indickým prevádzkovateľom olejární, ktorý spracováva ricínové semená asi 20 rokov. Na žiadosť spoločnosti WALA zriadil druhú linku na spracovanie, ktorú mal organickú certifikáciu. Semená kupuje od ekologických poľnohospodárov za cenu, ktorá je vyššia ako trhová cena, a vyrába z nich prvý za studena lisovaný organický ricínový olej. Tento vysoko kvalitný olej je súčasťou: