RÝCHLY OLEJ

Repkový olej je jedným z najzdravších rastlinných tukov. Obsahuje množstvo cenných účinných látok pre zdravie. Pozitívne vplývajú na organizmus. Repkový olej sa odporúča ako prísada do mnohých diét a má aj kozmetické vlastnosti. Kozmetika používa repkový olej na starostlivosť o pokožku a vlasy. Zistite, čo potrebujete vedieť o repkovom oleji.

Repkový olej v Rumunsku je stále podceňovaný, zatiaľ čo je jedným z najzdravšie rastlinné tuky. Umožňuje okrem iného znižovať hladinu zlého cholesterolu v krvi a pozitívne ovplyvňuje poruchy mladosti. Repkový olej získava sa z repky olejnej, tj z rastlín čeľade brassica. Repka sa vo veľkom pestuje v miernom podnebí, tiež v Rumunsku. Jeden liter repkového oleja sa vyprodukuje až z 3 kg semien. Rastlinný tuk získaný z nich je bohatý na nenasýtené mastné kyseliny a vitamíny. Dlhuje mu zdravotné vlastnosti.

Výživové vlastnosti repkového oleja

Repkový olej obsahuje veľa dôležitých zložiek pre človeka, ale bohužiaľ má aj kalórie. Obsahuje asi 880 kalórií v 100 gramoch oleja. Okrem toho v tomto rastlinnom tuku nájdete:

  • Nenasýtené mastné kyseliny - repkový olej sa vyznačuje vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín, ktoré zahŕňajú omega 6, omega 3 a kyselinu olejovú; dôležité je, že repkový olej udržuje ideálnu rovnováhu medzi mastnými kyselinami v tele;
  • Beta-karotén (provitamín A) - je látka, ktorá podporuje činnosť oka, pokožky a slizníc;
  • Vitamín E - je silný antioxidant a má osobitný význam pre udržanie mladosti;
  • Vitamín K - podieľa sa na zrážaní krvi a metabolizme kostí;
  • Rastlinné steroly - tieto látky pomáhajú znižovať hladinu zlého cholesterolu v krvi.

Vlastnosti repkového oleja

Repkový olej používa sa v mnohých oblastiach. Používa sa vo varení, kozmetike a prírodnej medicíne. Repkový olej v týchto oblastiach je mimoriadne efektívny. Jeho najdôležitejšie vlastnosti sú:

  • Zníženie rizika kardiovaskulárnych chorôb - je to možné vďaka obsahu fytosterolov a omega 3 a 6 mastných kyselín v repkový olej; tieto zlúčeniny pomáhajú udržiavať normálnu hladinu cholesterolu v tele a zároveň znižovať zlú hladinu; tak, repkový olej má profylaktický účinok na kardiovaskulárne choroby, napríklad na infarkt myokardu, ischémiu alebo mŕtvicu;
  • Starostlivosť o pleť - kvôli tomu, že repkový olej je bohatý na vitamín E, často ho používa kozmetika; Vitamín E ako silný antioxidant predlžuje proces starnutia ochranou pokožky pred voľnými radikálmi a škodlivými vonkajšími faktormi; Repkový olej tiež urýchľuje odkaz na pokožku, redukuje výskyt vrások a pomáha udržiavať optimálnu úroveň hydratácie pokožky;
  • Preventívne pôsobenie v oblasti rakoviny - je to možné vďaka obsahu antioxidantov;
  • Zníženie rizika cukrovky - nenasýtených mastných kyselín obsiahnutých v repkový olej pomáha udržiavať normálnu hladinu cukru v krvi.

mastných kyselín
fot. Dreamstime.com

Ako používať repkový olej?

Repkový olej je to univerzálny rastlinný tuk. Môžete ho použiť mnohými spôsobmi. Funguje to ako:

  • Dodatok k šalátom a studenej kuchyni - repkový olej často je jednou zo zložiek omáčkových dresingov;
  • Tuk na vyprážanie - teplota fajčenia repkového oleja je 200 stupňov Celzia; pri tejto teplote začne tuk spaľovať a uvoľňovať karcinogény, a preto repkový olej nesmie byť uvedená na túto teplotu;
  • Kozmetika - repkový olej je prírodná kozmetika používaná na výživu a starostlivosť o pokožku hlavy, vlasy a celé telo; kozmetika ho tiež používa ako prísadu do prírodných, domácich masiek, pleťových a vlasových masiek a nechtov; až niekoľko kvapiek repkový olej pridáva sa do domácej kozmetiky, ako sú šupky a masky na vlasy; nepreháňajte to, inak bude kozmetika príliš mastná.

Rafinovaný repkový olej vs. nerafinovaný

Zušľachťovanie rastlinných tukov spočíva v čistení oleja. Vyrába sa pomocou chemikálií, napríklad kremeliny alebo kyselín fosforečných. Repkový olej vplyvom rafinácie stráca svoju prirodzenú farbu, vôňu a chuť, ktorá sa stáva neutrálnou. To si treba pamätať rafinovaný repkový olej obsahuje malé množstvo zdraviu prospešných látok, tj vitamíny, enzýmy a minerály. Preto ľudia, ktorí chcú používať vlastnosti repkového oleja v rámci prevencie, liečby alebo kozmetiky by sa mali rozhodnúť pre nerafinovanú verziu a konzumovať olej za studena. Na druhej strane, na vyprážanie a pečenie je lepšie použiť rafinovaný olej, ktorý má vyššiu teplotu fajčenia a dlhšiu trvanlivosť. Nedokončený repkový olej a rafinované je možné kúpiť v obchodoch s potravinami.