Sladký fenikel, čistý éterický olej (foeniculum vulgare)

čistý

čistý

Je oceňovaný ako kozmetický prostriedok aktívny v anticelulitídnych a remodelačných prostriedkoch. Je spazmolytický, emenagogický a tráviaci. Používa sa tiež na dochucovanie zubných pást.

Feniklový éterický olej - popis, odporúčania

Fenikel je súčasťou rodiny dáždnikov. Je pôvodom z Ázie, kde rastie spontánne a aklimatizovaná sa dnes pestuje v miernych oblastiach. Vyzerá to ako kôpor, aníz a kmín. Feniklový éterický olej, ale aj extrakty alebo rastliny vo forme korenia sa používajú už od staroveku. Fenikel sa používa v tradičných kuchyniach z Iránu, Číny, Srí Lanky alebo Indie.

Feniklový éterický olej je oceňovaný ako kozmetický prostriedok aktívny v anticelulitídnych a remodelačných prostriedkoch. Je antispazmodický, emenagogický a tráviaci. Používa sa tiež na dochucovanie zubných pást.

Spôsob získania: parnou destiláciou semien

Organoleptické vlastnosti: číra žltkastá kvapalina, nízka viskozita

Čuchový popis: svieža, sladká, príjemná vôňa, podobná anízu

Zloženie (INCI): foeniculum vulgare dulce olej zo semien


Vlastnosti feniklového oleja

  • vypúšťanie
  • všeobecné tonikum
  • spazmolytikum
  • emenagog, estrogénový
  • stimulant chuti do jedla, tráviaci


Odporúčania, aplikácie

  • celulitída, zadržiavanie vody
  • edém, vaky pod očami
  • spastický kašeľ, prekrvenie pľúc
  • zažívacie ťažkosti, pomalé trávenie, brušná kolika
  • zápal ďasien, halena
  • externé adjuvans v menopauze, amenorea


Ako používať feniklový olej

  • zriedený v rastlinnom oleji na vypúšťanie masáží
  • zriedený v rastlinnom oleji, nanášaný masážou na brucho v prípade amenorey, menštruačných porúch
  • ako zložka krémov a balzamov proti celulitíde, prípravkov na prestavbu tela, chudnutie
  • v prostriedkoch na elimináciu zadržiavania vody, sér, krémov na očné okolie
  • zriedený v rastlinnom oleji, nanášaný na ďasná masážou v prípade zápalu alebo dýchavičnosti
  • ako príchuť zubnej pasty


Skladovanie
: na suchom a chladnom mieste, mimo priameho svetla

Bezpečnostné údaje, bezpečnostné opatrenia pri používaní:

  • spravidla je pred použitím kozmetického prípravku vhodné vykonať skúšku pokrčenia lakťa najmenej 24 hodín pred aplikáciou
  • podrobnosti o bezpečnom používaní éterických olejov
  • nepoužívajte u ľudí s patológiami závislými od estrogénu
  • kontraindikovaná aplikácia na brušnú oblasť počas tehotenstva
  • vyhýbajte sa očnému kontaktu
  • Uchovávajte mimo dosahu detí
  • vonkajšie použitie; vnútorné použitie sa odporúča pod vedením lekára alebo aromaterapeuta