Zdravý ricínový olej z lexikónu

Všestranný bylinný liek

Lexikón zdravia: ricínový olej

4. novembra 2019 - 11:32 hod.

zdravý

Ricínový olej - rastlinný prípravok na lichotenie pokožky

Ricínový olej, tiež nazývaný ricínový olej, je všestranný bylinný prostriedok, ktorý sa používa nielen v medicíne, ale aj v kozmetike. Už v starovekom Egypte a až do stredoveku sa používal hlavne ako palivo pre olejové žiarovky. Ako preháňadlo sa používalo aj od 18. storočia. Vďaka svojim vlastnostiam sa ricínový olej používa v lekárskych a kozmetických výrobkoch.

Čo je to ricínový olej?

Ricínový olej sa získava z ricínovej rastliny rias, ktorá je tiež známa ako zázračný strom. Rastlina sa nachádza hlavne v trópoch. Najväčšie pestovateľské oblasti sú v Brazílii, Indii a Číne. 80 percent celkovej produkcie na svetovom trhu pochádza z týchto krajín. Olej je lisovaný za studena z lúpaných semien, ktoré sú obsiahnuté v ricínových plodoch. Na rozdiel od semien, ktoré obsahujú toxický proteín ricín, je ricínový olej netoxický. Ricín sa odstráni počas rafinácie. Ricínový olej má žltkastú farbu a je hustý. Jeho vôňa je slabá, má charakteristickú notu a nepríjemnú chuť. Skladá sa z viac ako 80 percent triglyceridov kyseliny ricínolejovej, ako aj mastných kyselín a iných glyceridov. V modernej dobe sa ricínový olej používa okrem lekárskeho a kozmetického použitia aj v priemysle, napríklad ako spojivo pre farby, ako ochrana proti korózii pre vývojárov budov alebo na chemickú premenu, napríklad pri výrobe bionafty.

Lekárske použitie

Rafinovaný ricínový olej sa používa na vnútorné aj vonkajšie použitie. Používa sa ako rozpúšťadlo pri výrobe rôznych liekov. Nachádza sa v očných kvapkách a naďalej sa používa ako prírodné preháňadlo. Používa sa tiež ako prísada do pôrodného kokteilu v pôrodníctve na vyvolanie pôrodu. Tento účinok je spôsobený kyselinou ricínolejovou. Ako vedľajšie účinky sa však môžu vyskytnúť hnačky a zvracanie. Na vonkajšie použitie sa ricínový olej používa pri liečbe jaziev a stareckých škvŕn. Lupiny a mozoly je možné úspešne liečiť aj ricínovým olejom. Trhliny a praskliny je možné zmierniť nanesením oleja a veľmi dobrých výsledkov sa dá dosiahnuť aj pri liečbe hemoroidov alebo bradavíc. Pri vonkajšom použití poskytuje aktívnu ochranu pokožky a buniek.

Kozmetické použitie

Ricínový olej sa používa na výrobu krémov, pleťových vôd, maskary, vlasových výrobkov a kúpeľových olejov. Pretože stimuluje produkciu kolagénu v pokožke, je vhodný pre režim proti starnutiu. Krémy je možné obohatiť ricínovým olejom, aby sa lepšie zabránilo tvorbe vrások. Vďaka výživným vlastnostiam ricínového oleja sú vlasy jemné, pružné a dodajú im úžasný lesk. Suchá pokožka hlavy je zvlhčená. Vďaka tomu je ricínový olej dobrým prostriedkom proti lupinám. Stimuluje tiež rast vlasov. Ak chcete prirodzené dlhé mihalnice, môžete si ich pred spaním opatrne naniesť vatovým tampónom na pár rias. Nerobte si starosti: ricínový olej nie je dráždivý. Používanie na oko je preto úplne bezpečné.

Dôležitá poznámka: Tento článok obsahuje iba všeobecné informácie, a preto nenahrádza rady od lekára alebo lekárnika. Liečivé rastliny môžu mať pri nesprávnom použití alebo dávkovaní vážne vedľajšie účinky. Preto vyhľadajte radu v lekárni alebo u lekára.