Centella asiatica v prírodnej kozmetike; colibri kozmetika

Liečivá rastlina Centella asiatica je pre väčšinu ľudí známejšia ako skorocel indický alebo ázijský. Okrem toho je táto rastlina v niektorých častiach sveta známa aj ako gotu kola alebo tigria tráva. Ázijský pennywort je poddruh rodu Centella. Vďaka svojim priaznivým účinkom na ľudský organizmus sa tieto rastliny umbelliferous často používajú v tradičnej čínskej medicíne. V Európe sa však využitie tejto liečivej rastliny v posledných rokoch tiež rýchlo rozšírilo.

colibri

Ázijský pennywort je bylinná rastlina, ktorá kvitne niekoľkokrát. Rastliny majú zvyčajne jednu fázu kvitnutia ročne. Kmeň ázijského pennywortu sa zvyčajne plazí po zemi. Rastlinám pravidelne rastú nové korene z uzlov stonky. Týmto spôsobom sa ázijský pennywort rozprestiera na väčších plochách.

Listy tejto rastliny vo väčšine prípadov dosahujú priemer 0,5 až desať centimetrov. V ojedinelých prípadoch však môžu listy dosiahnuť aj dĺžku až 30 centimetrov. Listy tejto rastliny svojím tvarom zvyčajne pripomínajú srdce. Jednou z rozhodujúcich vlastností je navyše to, že na spodnej strane listov sú malé skupiny chlpov. Horná časť listov je naopak úplne holá a má hladkú štruktúru. Na jej okraji sú listy rastliny často zvlnené a smerom k spodnej strane mierne ozubené.

Pôvod Centella asiatica

Ázijský pennywort je nenáročná rastlina. V zásade môže prosperovať na akomkoľvek čiastočne zatienenom až tienistom mieste, ktoré má vlhkú pôdu. Táto rastlina sa môže šíriť jednak cez svoje semená, jednak cez tvorbu bežcov. Optimálne podmienky pre ázijský pennywort existujú v nadmorských výškach 200 až 1 900 metrov. Okrem toho táto rastlina rastie najlepšie na močaristých, humóznych a na živiny bohatých miestach. Z tohto dôvodu sa ázijský pennywort obzvlášť rýchlo šíri na brehoch riek a ryžových poliach.

Dnes sa ázijský pennywort nachádza v mnohých rôznych krajinách kvôli zvýšenému pestovaniu. Táto rastlina sa vyskytuje na celom svete vo všetkých trópoch a subtrópoch. Vďaka tomu ázijský pennywort rastie rovnako v Amerike, Afrike a Ázii. Cielené pestovanie tejto rastliny však stále prebieha takmer výlučne v Ázii. Kvôli veľkému významu tejto rastliny v tradičnej čínskej medicíne sa čoraz viac pestuje najmä v Čínskej ľudovej republike. Okrem toho sa ázijský pennywort chová vo veľkom množstve aj v Japonsku a na mnohých menších ostrovoch v Tichom oceáne. Na pestovanie tejto liečivej rastliny sa nakoniec špecializovala aj India a Západný Pakistan.

Účinok ázijského pennywortu

Ázijský pennywort je najlepšie známy pre svoje početné pozitívne účinky na pokožku. Táto rastlina sa v tradičnej čínskej medicíne používa na hojenie rán už stovky rokov. Okrem toho má antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Z tohto dôvodu sa ázijský pennywort väčšinou používa v ázijských krajinách na liečbu zápalov a ľahkých poranení. Regeneračné vlastnosti rastliny zaisťujú optimálne hojenie pokožky.

Okrem tradičnej čínskej medicíny a ajurvédy sú pozitívne vlastnosti tejto rastliny známe aj v modernej západnej medicíne. Už niekoľko rokov je tiež známe, že zložky tejto rastliny môžu stimulovať produkciu kolagénu v kožných bunkách. Takto sa dá pokožka výrazne napnúť pomocou vysoko kvalitného extraktu z ázijského pennywortu. Je tiež známe, že rastlina má antibakteriálny účinok. Preto sa extrakt z neho získaný často používa na ošetrenie rán a zápalov. V konečnom dôsledku má extrakt získaný z ázijského pennywort tiež pozitívny vplyv na proces regenerácie pokožky. Túto rastlinu preto možno spoľahlivo použiť na úľavu od vrások a jaziev.

Využitie rastliny v prírodnej kozmetike

Vďaka svojim liečivým vlastnostiam sa tigrovaná tráva úspešne používa nielen v medicíne, ale aj v kozmetike. V obidvoch oblastiach použitia je však potrebné poznamenať, že kultivačná plocha má obrovský vplyv na účinnosť rastlinného extraktu. Tieto rozdiely v kvalite spočívajú hlavne v skutočnosti, že mnoho pozitívnych vlastností rastliny možno pripísať sekundárnym ingredienciám. Tieto sa zaznamenávajú iba v určitých pestovateľských oblastiach.

Vysoko kvalitný ázijský pennywort sa používa hlavne v kozmetike na výrobky proti starnutiu. Stimulačný účinok tejto rastliny na produkciu kolagénu v bunkách pokožky môže pokožku spoľahlivo napnúť. Regeneračné vlastnosti tejto rastliny navyše zaisťujú optimálnu úľavu od vrások a menších jaziev. Extrakt z tejto rastliny má zároveň upokojujúce vlastnosti. Z tohto dôvodu je veľmi dobre znášaný aj s citlivou pokožkou. Kombinácia týchto vlastností je pre kozmetiku mimoriadne zaujímavá. Preto sa ázijský pennywort stáva čoraz viac ústrednou súčasťou kozmetických výrobkov. To, ako silné sú tieto produkty, však závisí hlavne od kvality a dávkovania extraktu.