Čo je kyselina salicylová

autor: AlegeSanatos.ro 21. mája 2012

kyselina

Kyselina salicylová, ktorá je tiež extrahovaná z vŕbovej kôry, sa tiež nazýva BHA - beta-hydroxykyselina a používa sa už stovky rokov na liečivé účely, najmä na úľavu od bolesti (migrény) a na zníženie horúčky. prostriedok krásy, ktorého úlohou je ošetrenie pleti.

Denne používame toľko kozmetických výrobkov a výrobkov osobnej starostlivosti, čo však o nich okrem sľúbených výsledkov vieme? O zložkách, ktoré obsahujú? Ako bezpečné sú, odkiaľ pochádzajú a aké sú ich účinky? Aj keď sa pozrieme na štítok produktu, vidíme iba sériu mien bez akéhokoľvek iného vysvetlenia alebo popisu. Ako spotrebitelia by sme nemali vedieť, akým rizikám sme vystavení zakaždým, keď použijeme krém, maskaru alebo dezodorant.?

Táto séria článkov „Čo je ...?“ Je určená vám, spotrebiteľom, ľuďom, ktorí chcú byť vždy informovaní, aby mohli robiť informované rozhodnutia.


Čo presne robí táto kyselina salicylová? Otvára póry, odstraňuje odumretú pokožku a dodáva jej pružnosť. Odporúča sa tiež proti akné a psoriáze. Táto kyselina bola prvýkrát spomenutá Hippokratom v 5. storočí pred naším letopočtom. Má podobnú štruktúru ako aspirín, ktorý je jej predchodcom.

Kyselina salicylová vďaka svojim exfoliačným schopnostiam pomáha znižovať upchatie pórov a tým implicitne redukovať čierne bodky a pupienky. Patrí do skupiny keratolytických látok, ktoré odstraňujú keratín z pokožky, a na rozdiel od iných látok je rozpustný v oleji/mazu, takže dokáže prenikať hlboko do pórov.

Kyselinu salicylovú je možné vo vyšších koncentráciách použiť aj na liečbu mozoľov (bradavíc), bradavíc a lupín.

S určitými obmedzeniami sa dá použiť aj ako konzervačná látka - treba však spomenúť, že vo veľkých množstvách môže byť kyselina salicylová toxická a pri syntéze v pečeni spôsobiť rôzne zdravotné problémy.

Kyselina salicylová sa neodporúča:

• ľudia s nedostatkom zinku,
• tehotná žena,

ani nie je indikovaný na jeho použitie pri liečbe ružovky.

Pretože nadmerne vysušuje pokožku, zbavuje ju ochrany a robí ju zraniteľnou, výrobky na báze kyseliny salicylovej by sa mali používať iba podľa rady dermatológa alebo podľa pokynov na použitie na štítku.

Ďalšie vedľajšie účinky použitia kyseliny salicylovej na pokožku sú:

kyselina
podráždenie
kyseliny salicylovej
pocity pálenia a pichania
kyselina salicylová
šupinatenie kože.

Upozorňujeme tiež, že použitie tejto zložky v kombinácii s ďalšími zložkami proti akné, ako sú retinoidy (tretinoín; izotretinoín, acitretín; adapalén, tarazotén) alebo benzoylperoxid, zintenzívňuje píling a vysušenie pokožky.

V Európskej únii sa kyselina salicylová môže používať ako konzervačná látka nasledovne:

• v kozmetike a výrobkoch osobnej starostlivosti v koncentráciách do 0,5%,
• vo výrobkoch na oplachovanie v koncentráciách do 2%
• v oplachovacích prípravkoch na vlasy v koncentráciách do 3%.

Ďalšie použitia kyseliny salicylovej:

konzervačná látka
vráska
kyselina
pomáha chrániť rastliny pred hubami, baktériami a inými vírusmi, ktoré napádajú rastliny (spôsobuje obranné reakcie rastlín, ktoré im dodávajú rýchlosť a účinnosť v boji proti škodcom)
kyselina
proti škvrnám spôsobeným starnutím a slnečným žiarením
kyseliny salicylovej
mierne antibiotikum.