Makadamiový olej; výhody a použitia

Makadamiový olej, považovaný za elixír krásy, pomáha bojovať proti vráskam, škvrnám, striám, celulitíde a úspešne sa používa na starostlivosť o pokožku, vlasy a nechty. Tento olej, konzumovaný v šalátoch alebo ako vnútorná kúra, pomáha znižovať hladinu cholesterolu a zápalov. Naučte sa, ako používať makadamiový olej a všetky jeho výhody.

Makadamiový olej

Obsah:

Všeobecné informácie

Makadamiový olej sa získava z orechov stromu makadamie pôvodom zo severovýchodnej Austrálie. Názov tohto stromu pochádza z mena pána John Macadam, Austrálsky botanik škótskeho pôvodu je poctou vedcovi, ktorý túto rastlinu objavil a klasifikoval v devätnástom storočí. Domorodci poznali a konzumovali chutné makadamové orechy najmenej 5 000 rokov. Volali ich „gyndi“, „jindili“ alebo „boombera“. V skutočnosti obchodovali s týmto ovocím, ktoré predávali kolonialistom.

V súčasnosti je strom makadamie široko pestovaný za hranicami austrálskeho kontinentu v Guatemale, Bolívii, Keni, Havaji, Kalifornii, Kostarike, Thajsku a Južnej Afrike. Makadamiový strom je vždy zelený. Plody, tj makadamové orechy, majú veľmi tvrdú hnedú šupku. Vo vnútri je žlté jadro s maslovou textúrou a jemnou arómou. Vďaka mastnej štruktúre vlašských orechov sa makadamiový olej ľahko získa lisovaním za studena.

Makadamiové orechy je to jedna z najvýživnejších olejnatých semien. Obsahujú jedinečný profil esenciálnych mastných kyselín a kvalitných bielkovín a ako prospešné látky z toho všetkého ich môžu konzumovať. Aj keď sú v Rumunsku menej známe, makadamové orechy sa nachádzajú aj u nás, v obchodoch so zdravou výživou a v supermarkete.

Makadamiový olej sa získava lisovaním za studena z dvoch druhov: Macadamia integrifolia a Macadamia ternifolia. Väčšina svetovej produkcie makadamiového oleja pochádza z Kostariky a Havaja.

Čo obsahuje makadamiový olej?

Zloženie makadamiového oleja je významne ovplyvnené výrobnými podmienkami. Aby ste zaistili, že použijete kvalitný makadamiový olej, odporúča sa zvoliť extra panenský olej, lisovaný za studena, ideálny ekologického pôvodu (bio).

Zloženie makadamiového oleja

  • Mononenasýtené mastné kyseliny: 50 - 55% kyseliny olejovej (omega 9), 19 - 29% kyseliny palmitolejovej (omega 7)
  • Polynenasýtené mastné kyseliny: 1-3% kyselina linolová (omega 6), 3% kyselina alfa-linolová (omega 3)
  • Nasýtené mastné kyseliny: 7-10% kyseliny palmitovej, 2-4% kyseliny stearovej
  • Vitamín E.
  • fytosteroly

Ako používať makadamiový olej?

Vonkajšie použitie

Makadamiový olej sa môže používať ako taký, nanášať sa na pokožku, vlasy, nechty alebo v kombinácii s inými éterickými olejmi, ako je jojobový olej, arganový olej, mandľový olej alebo dokonca olivový olej. V zložení kozmetických alebo ošetrovacích prostriedkov je aj makadamiový olej: krémy, pleťové vody, séra, masky, základy, rúže, šampóny, kondicionéry.

V kozmetickom a kozmetickom priemysle sa makadamiový olej ukázal ako jeden z najcennejších produktov. Makadamiový olej pokožku vyživuje, upokojuje, zjemňuje a opravuje. Vďaka svojej špeciálnej textúre sa rýchlo vstrebáva do pokožky, kde pôsobí hlboko. Je to nemastný olej, vhodný pre všetky typy pleti, vrátane zmiešanej alebo mastnej.

Makadamiový olej je dokonalým základom masáže. Používa sa na tento účel ako u dospelých (relaxačné masáže, terapeutické masáže, anticelulitídne masáže atď.), Tak aj u detí starších ako 6 rokov.

Použiť interne

Makadamiový olej je oceňovaný aj v gastronómii, najmä pri dochucovaní šalátov, ktoré dodáva chutnú chuť sladko-horkého orecha. Opatrne! Nepoužívajte pri vysokých teplotách. Je to však vzácny olej, ktorý si nezaslúži byť kompromitovaný tepelnou prípravou.

Môže sa tiež použiť na liečebné alebo pomocné účely, najmä v prípade dermatologických ochorení. Ukázalo sa, že vonkajšie účinky sú zosilnené vnútorným príjmom makadamiového oleja, vzhľadom na jeho obsah vo vitamíne E, omega 9, omega 7 (kyselina palmitolejová - pomerne vzácna zložka v iných rastlinných olejoch).

Vlastnosti a výhody makadamiového oleja

Organoleptické vlastnosti

Farba: žltá

Vôňa: diskrétne, jemné, s orechovou arómou

Textúra: tekutý a číry

Ochutnajte: sladké, maslové, ako orech

Terapeutické vlastnosti

Na pokožku, vlasy, nechty

  • zvlhčovač
  • Zmäkčovadlo
  • antioxidanty
  • Regenerujúce
  • liečenie
  • Upokojujúce
  • fotoprotektívny

Pre zdravie tela

  • Cievny chránič
  • dodať energiu
  • anticholesteremikum
  • zápalové
  • antidiabetikum
  • Antiseptikum

Výhody makadamiového oleja

Zvlhčuje a stará sa o pokožku

Makadamiový olej je jedným z najlepších prírodných produktov na pokožku - makadamiový olej prospieva pokožke. Rýchlo preniká do hlbokých vrstiev pokožky, dobre sa vstrebáva a nezanecháva na pokožke mastný film. Môžu ho používať bežní ľudia aj tí, ktorí majú suchú, dehydratovanú pleť alebo naopak mastnú alebo zmiešanú pleť. Dôvod? Kyselina palmitolejová normalizuje vylučovanie kožného mazu a funkciu hydrolipidovej bariéry. Nezakrýva póry a nezvýhodňuje vzhľad pupienkov.

Upokojuje a regeneruje pokožku

Makadamiový olej je vhodný na obnovu pokožky v prípade akné, ružovka, STRIE, celulitída, po spálení slnkom alebo v prípade prasklín spôsobených pôsobením chladu. Tiež pre svoj upokojujúci a protizápalový účinok sa dá použiť aj v prípade miernych lézií psoriázou alebo atopickou dermatitídou, samozrejme s odporúčaním dermatológa.

Zmierňuje príznaky starnutia

Makadamiový olej, ktorý sa používa vo forme krémov, krémov, kozmetických masiek, má antioxidačný účinok, ktorý prispieva k zoslabeniu alebo oddialeniu výskytu vrások a škvŕn spôsobených pôsobením fotostarnutia.

Posilňuje a skrášľuje vlasy

Makadamiový olej je ideálne prírodné ošetrenie pre ľudí, ktorí majú suché a matné vlasy, náchylné na lámanie a padanie - makadamiový olej na vlasy. Ak chcete mať hodvábne a lesklé vlasy, môžete použiť raz alebo dvakrát mesačne masku pripravenú z makadamiového oleja a gélu z aloe vera. Maska sa nanáša na korienok vlasov a potom sa rozprestiera po celej dĺžke vlasovej ozdoby. Po pôsobení 15 minút si vlasy umyte obvyklým spôsobom. Po vysušení si všimnete, že vaše vlasy sú revitalizované a vyzerajú zdravo.

Opravte si nechty

Aplikujte makadamiový olej na oblasti kutikuly raz týždenne, zakryte si ruky rukavicami na niekoľko hodín, cez noc a uvidíte, že sa vám nebudú lámať nechty. Bez nadmerného úsilia budete môcť mať dokonalú manikúru.

Podporuje zdravie srdca

V zdravom životnom štýle chráni konzumácia tohto oleja získaného z makadamiových orechov činnosť srdca. Kardioprotektívna úloha je spôsobená vysokým obsahom mononenasýtených tukov. Tieto zdravé tuky pomáhajú znižovať zlý cholesterol a znižujú zápal v tele.

Bezpečnostné opatrenia a kontraindikácie

Pred použitím makadamiového oleja sa odporúča vykonať kožný test. Naneste kvapku oleja na oblasť vo vnútri lakťa a počkajte niekoľko minút. Ak nedôjde k alergickej reakcii, môžete si vychutnať výhody tohto oleja.

Makadamiový olej môžu bezpečne používať tehotné a dojčiace ženy, napriek tomu je dobré opýtať sa svojho lekára, či chcete tento výrobok používať.

A ak sa makadamiový olej používa u detí, je potrebné požiadať o súhlas pediatra.

Kto by nemal konzumovať makadamiový olej?

U ľudí, ktorí trpia alergiami, najmä alergiami na orechy alebo orechy, sa môžu vyskytnúť alergické reakcie po konzumácii orechov alebo makadamiového oleja. Makadamiový olej je tiež kontraindikovaný v prípade astmy alebo epilepsie, najmä u detí.