Polidocanol - biológia
Aké horúce je príliš horúce na život hlboko pod dnom oceánu?
Antibiotiká z baktérií
Migrácia buniek: novoobjavená funkcia známeho proteínu
Molekulárny kompas na zarovnanie buniek
Čo robí listy na jeseň starnúcimi
Demokracia perličiek
Prostredie spoločnosti Ekembo: Ľudia tiež žili v otvorenej krajine
| Genetika | Poľnohospodárstvo, lesníctvo a chov zvierat
Pšeničná odroda vznikla krížením divých tráv
Aké horúce je príliš horúce na život hlboko pod dnom oceánu?
Polidocanol
polotuhá biela až takmer biela látka, nad teplotou topenia: žltkastá kvapalina [1]
miešateľný s vodou [2]
2 000 mg kg -1 (potkan p.o.) [2]
Polidocanol (Obchodné meno Thesit ® ) je povrchovo aktívna látka s povrchovo znecitlivujúcim účinkom. Polidokanol sa používa ako liečivá látka, ako farmaceutická pomocná látka a ako kozmetická prísada.
Ako liek je Polidocanol zvonka účinný pri svrbení alebo miernej bolesti a používa sa tiež na vyhladenie kŕčových žíl (varixov), spider žíl a hemoroidných ochorení. Na tento účel sa vstrekuje do príslušného tkaniva.
Chemicko-fyzikálne vlastnosti

Lipofilný dodecylový radikál a hydrofilný éterový reťazec vedú k dobrej miešateľnosti s vodou, olejom a inými rozpúšťadlami. Okrem toho má Polidocanol povrchovo aktívne vlastnosti, ako je dobré zmáčanie a teda rýchla čistiaca sila.
Terapeutické oblasti použitia
V troj- až päťpercentnej koncentrácii sa Polidocanol používa v dermatologických formuláciách (masti, krémy alebo gély) na zmiernenie bolesti a svrbenia, napríklad pri neurodermatitíde, svrbivých dermatózach a ekzémoch. Môže sa tiež kombinovať s inými liekmi. Polidokanol sa tiež používa v hotových liekoch a výrobkoch na starostlivosť o pokožku (koncentrácie do 3 percent).
Na vyhladenie hemoroidov alebo pavúkov sa polidokanol používa v koncentrácii 0,25 až 3% v etanolovo-vodnom roztoku, ktorý sa injektuje intravenózne alebo submukózne. Polidokanol poškodzuje endotel krvných ciev. Po injekcii sa aplikuje kompresný obväz, čím sa poškodené steny žíl stlačia k sebe. Tým sa zabráni tvorbe trombov a požadovanej premene na vláknité tkanivo, a tak dôjde ku skleroterapii.
Hotové lieky
Aetoxysklerol (D, A, CH), Anaesthesulf (D), Asclera (USA), Recesan (D, A), Sclerovein (CH),
Acoin (D), Antidry klid (CH), Assan rem (CH), Balmed Hermal Plus (A, CH), Balneum Hermal Plus (D), Brand- und Wundgel (D), Dentalgin (A), Dentinox (D, A), Eludril (CH), Lindosan (A), Linola Fett-N Ölbad (D), Optiderm (D, A), Pruri-med (CH), Prurimix (A), Solcoseryl (D, A, CH), Sportusal Emgel/Spray sine heparino (CH), Venucrem (CH), Vonum (A)
Kozmetické prípravky
Polaneth Lotion (D), Hyposens Lotion (D), Aqueo Lotion (D)
Polidokanol sa používa v Opláchnite výrobky ako sú šampóny, vlasové kondicionéry a umývacie vody v koncentráciách do 4% používané ako neiónový emulgátor a zmáčadlo. Z dôvodu krátkeho kontaktu s pokožkou pred zmytím je vylúčený lokálny anestetický účinok. V Nechané doplnky (Krémy, krémy) Polidokanol sa používa v koncentráciách až 3%. Je kontroverzné, či také koncentrácie majú lokálny anestetický účinok, a preto sa aspoň pri dlhodobom používaní nepovažujú za bezpečné pre spotrebiteľov. [4] [5] [6]