Pravý koriander - biológia
Pravý koriander (Coriandrum sativum)
The Pravý koriander (Coriandrum sativum) je druh rastliny z čeľade umbelliferae (Apiaceae). Používa sa ako bylina a liečivá rastlina.
Pomenovanie
Názov Koriandrum a koriander je odvodený z gréckych slov Koris za chybu a amon alebo aneson na aníz z [1]. Ďalšie bežné názvy sú arabská petržlenová vňať, ázijská petržlenová vňať, čínska petržlenová vňať, záhradný koriander, vstavaný koriander, korenený korenený korenie, indická petržlenová vňať, kaliander, Klanner, vertigo, vertigo, smradľavý, bylinkový voš, ploštica, vňať alebo kmín [2]. Najmä koriander je v nemčine nesprávne označovaný názvom Cilantro, ktorý pochádza zo španielčiny.
popis

Vzhľad a list
Koriander rastie ako jednoročná bylina. Výška rastu sa pohybuje medzi 30 a 90 cm v závislosti od umiestnenia, odrody a použitia. [3] Časti rastliny silne voňajú po plošticiach [1] Vytvorí sa štíhly „podpník“. Pozdĺžne drážkovaný driek je v priereze okrúhly. Všetky časti rastliny nad zemou sú holé. [4] [5] Mladšie listy sa tvarom výrazne líšia od starších listov. Mladé listy sú pomerne zaoblené, široké a rozrezané na tri časti, zatiaľ čo staršie listy sú dvojplodé a jemne rozdelené.
Kvetenstvo, kvet a ovocie
Obdobie kvitnutia prebieha od júna do júla [4] a trvá asi štyri týždne [6]. Dvojzlaté kvetenstvo stojace na dlhej stonke kvetenstva má plochú štruktúru a je troj- až päťcípé [6]. Okolitá obálka chýba a pozostáva iba z niekoľkých vláknitých letákov. Döldchen má ulity iba na svojej vonkajšej strane. [7] Koriandrové kvety biele. V období kvitnutia včely lietajú nad koriandrom. [1]
Plody sú takmer sférické a sú rozdelené na dve časti. Zvyčajne po ukončení štúdia zostávajú spolu [8]. Semená sú zvonka žlté až hnedé, niekedy smerom k cípu fialové a vnútro je svetlé. Semená sú zvonka zvislo ryhované a zvnútra duté. [9] S dozrievaním semien sa znižuje vôňa rastliny a semien podobná chrobákom [10]. Podľa pôvodu majú semená veľkosť 2,5 až 5 mm. Hmotnosť tisíce zŕn je medzi 2 a 10 gramami. Semená sa môžu uchovávať asi 3 roky, udržiavajú sa pri konštantnej teplote pod 10 ° C a obsahu vlhkosti v semene menej ako 10%, ale môžu tiež klíčiť dlhšie [8], najviac však 6 rokov. [9]
Rozlíšenie
Veľmi podobné duté semeno (Biforské radiány) sa líši od koriandra (Coriandrum sativum) dvoma sférickými plodmi. [10]
prísady
Koriander obsahuje éterický olej. Ovocie (semená) obsahuje linalool, geraniol, [8] α- a β-pinén, limonén, geranylacetát, α- a γ-terpinén, borneol. Najmä prvé dva oleje zaisťujú príjemnú vôňu semien a svoje vlastné dostanú až po vysušení. Semeno obsahuje 60% oleja obsiahnutého v rastlinách. Súčasťou je tiež mastný olej, ako sú kyselina petroselínová, palmitová a olejová. [8] Petrozelínový olej dosahuje až 80% koriandrového oleja. [6] [11] Mastné oleje možno použiť ako náhradu za palmový olej a kokosový olej, ktoré sa používajú v detergentoch (suroviny) a pri výrobe kozmetiky alebo pri spracovaní kože. [6] Byliny a korene: dekanal, tridecen- (2) -al), mastný olej (kyselina petroselová, kyselina olejová, kyselina linolénová, kyselina palmitová), bielkoviny, škrob, cukor, pentosany, triesloviny, vitamín C, stopy organických kyselín, flavonoidy, furanoizokumaríny (napr. koriandrín), kumaríny: umbelliferon, skopoletín. Jeho zložkami sú 70% monoterpenolov, 10% monoterpénov, ketónov, esterov a kumarínov.
Pôvod a história
Za oblasť pôvodu sa považuje stredomorská oblasť. Koriander je divoký, ale nie je známe, že by bol divoký. [12] Pravý koriander je však široko používaný ako liečivá a aromatická rastlina v kultúre i na celom svete. [13] Prvý dôkaz o použití pochádza z doby 6000 rokov pred naším letopočtom v Izraeli. [14] Rastlina sa používa od roku 5 000 pred Kristom a je uvedená v sanskrtských písmach a v Babylone. Semená sa používali aj v starom Egypte a našli sa pri vykopávkach. Koriander bol známy aj v rímskych dobách. Koriander sa spomínal v Číne už v roku 400 n. L. A vo Veľkej Británii už v roku 1066. Postupne sa dostal do severnej Európy v 15. storočí [14], kde sa v 17. storočí koriander používal na parfumy a bol jednou z prvých bylín, ktoré boli do Severnej Ameriky zavedené prisťahovalcami v roku 1670. [15] Do roku 1956 neboli známe žiadne vybrané odrody koriandra. [1] Dnes sa rastlina pestuje v strednej, južnej a severnej Amerike a najmä v Mexiku, ako aj v Afrike (Egypt, Maroko) a Európe (Francúzsko, Turecko, Maďarsko, Nemecko, Taliansko, Ukrajina) a Ázii (Čína, India, Irán, Thajsko). [12]
použitie
Dnes sa z väčšiny koriandra vyrába kari prášok. [14]
Pestovanie a zber
Koriander sa množí pomocou semien.
Choroby a škodcovia
Pokiaľ ide o bakteriálne choroby, koriander je obzvlášť postihnutý vädnutím pupka (Pseudomonas syringae pv. koriandricola) známy, ktorý je tiež známy ako kužeľová brandy. Pleseň je spôsobená plesňou Colletothrichum gloeosporioides spôsobil. Škvrny na listoch sú spôsobené žltým vädnutím (Ramularia coriandri), Phyllosticta coriandri a múčnatke (Erysiphe polygoni) vygenerované. Bakterióza vedie k hnilobe rastliny Erwinia carotovora subsp. carotovora, Rhizoctonia solani a Fusarium spp. Mäkké chyby sa občas objavujú ako znečisťovatelia zvierat. [19] Napadnutie hmyzom je inak menej známe. Veľmi teplé, suché podmienky na pestovanie sú nepriaznivé, pretože pomalý rast a strata semena počas zberu môžu spôsobiť prudký pokles úrody. [6]
Ťažba oleja
Esenciálny olej z koriandra sa získava zo semien parnou destiláciou.