Využitie bambuckého masla v kozmetike a farmaceutike SHEA YEAH Bambucké maslo s certifikáciou Organic;

Bambucké maslo sa preslávilo hlavne prostredníctvom kozmetiky. Má však široké využitie aj v potravinárskom priemysle, vo farmaceutických výrobkoch a medicíne. Tu nájdete rôzne oblasti použitia cenného rastlinného masla.

shea


Použitie v kozmetike

Vysoký obsah nevyčerpateľného bambuckého masla má pri použití veľmi pozitívny vplyv na pokožku. Pleť je pružná, viaže vlhkosť na pokožku a zabraňuje jej vysušeniu. Bambucké maslo je veľmi dobre znášané, najmä pre citlivú pokožku. Vďaka svojim mnohým pozitívnym vlastnostiam sa používa v mnohých výrobkoch starostlivosti, ako sú pleťové vody, krémy, balzamy na pery & Co. Bambucké maslo má prirodzený ochranný slnečný faktor 3. Prírodné antioxidanty vitamín E a betakarotén tiež pomáhajú pokožke chrániť sa pred voľnými radikálmi, ktoré sú tiež zodpovedné za starnutie pokožky. Bambucké maslo má údajne účinok proti starnutiu. Bambucké maslo tiež chráni a regeneruje pokožku pred poveternostnými vplyvmi.

Použitie vo farmácii a medicíne

Zložka alantoín, ktorú obsahuje bambucké maslo, funguje protizápalový. Preto môže byť suchý a uzavretý Ekzém náchylná pokožka, ako aj kožné choroby ako napr Ekzém alebo psoriáza úľava zaobstarať. Pomáha tiež vyrovnať jazvy.

V klinickej štúdii bolo použitie bambusového masla na nosnú sliznicu testované proti nachladnutiu. Zistilo sa, že výsledky sú lepšie ako bežné kvapky do nosa (Tella 1979).

Bambucké maslo sa v krajinách pôvodu tradične používa proti reumatizmu. Masáž pri aplikácii krému a protizápalových prísad môže pri pravidelnom používaní zmierniť bolesti kĺbov. Známe je tým najmä žlté bambucké maslo. Je obohatený o koreň stromu borututu.

V severnej Ghane sa kôra stromu borututu po stáročia používala na výrobu miestnych prípravkov a čajov, ktoré pomáhajú pri detoxikácii a liečbe zápalov. Jeho žltý koreň sa pridáva do «normálneho» bambuckého masla počas výroby. Výsledkom je bambucké maslo, ktoré má žiarivo žltú farbu a okrem „normálneho“ bambuckého masla je obohatené o ďalšie antioxidanty a minerály.

Použitie ako dermatoterapeutický prostriedok

V klinickej štúdii bolo čisté bambucké maslo testované na 35 pacientoch s kožnými chorobami, zatiaľ čo 15% krém z bambuckého masla bol testovaný na 15 pacientoch. Subjekty aplikovali produkty dvakrát denne počas 10 dní až 5 mesiacov. Zistilo sa, že pri šupinatej dermatitíde a suchej starnúcej pokožke je možné dosiahnuť rýchlejšie a lepšie výsledky ako pri mastnej kortikosteroidnej masti. Zistilo sa, že čisté bambucké maslo aj 15% krém sú účinné pri liečbe atrofických a degeneratívnych symptómov spôsobených vekom a dlhodobým vystavením žiareniu na koži (Tran 1984).

Triterpénové alkoholy amyrín, lupeol a butyrospermol obsiahnuté v bambuckom masle pôsobia protizápalovo. Inhibujú tiež enzýmy a proteázy degradujúce bielkoviny. Tieto pôsobia v pokožke a štiepia kolagén a elastín, čo sú dôležité štrukturálne proteíny pre pevnosť a odolnosť pokožky. Produkcia týchto bielkovín stúpa s vekom. To vedie k tenšej a menej elastickej pokožke. Na druhej strane sa dá použiť bambucké maslo.

Znižovanie hladiny cholesterolu

Účinok bambuckého masla natretý na zdravých ľudí s normálnymi až mierne zvýšenými hladinami sérového cholesterolu bol skúmaný v kontrolovanej dvojito zaslepenej štúdii. 53 subjektov konzumovalo 30 g/d bambusového masla natretých po dobu 6 po sebe nasledujúcich týždňov, 52 jedincov v kontrolnej skupine dostávalo 30 g/d nátierky zo slnečnicového oleja. „Diéta z bambuckého masla“ znížila hladinu celkového cholesterolu o 5%, hladinu LDL cholesterolu o 8%, pomer LDL cholesterolu k HDL cholesterolu o 9%, hladinu apolipoproteínu B o 7% (v obidvoch prípadoch priemerná hodnota v sére) priemerný diastolický krvný tlak o 2% a priemerný systolický krvný tlak o 3%. Hladiny HDL cholesterolu, triglyceridov a lipoproteínov v sére zostali nedotknuté. Priemerný BMI (index telesnej hmotnosti) sa významne znížil o 0,6%.

Výsledky ukázali, že strava s bambuckým maslom účinne znižovala hladinu celkového a LDL cholesterolu u zdravých dospelých osôb, a tak môže slúžiť ako prevencia pred ochorením koronárnych artérií (Schmidt et al. 2003).

V potravinárskom priemysle

Stearíny vyrobené z bambuckého masla sa často používajú ako náhrada kakaového masla. Používa sa tiež ako margarín, do pokrmov a iných jedál.

Iné použitie

Maslo je veľmi populárne na výrobu mydla. Možno ich nájsť aj v stavebníctve ako ochranu pred dažďom na stenách domov (Axtell a Fairman 1992, s. 121). Bambucké maslo sa používa ako jedlý tuk v afrických krajinách, v Európe sa používa okrem iného na výrobu margarínu, na výrobu masťových základov a ako náhrada kakaového masla (Hunnius 1998, s. 1466). A v neposlednom rade je bambucké maslo skvelým univerzálnym prostriedkom v kozmetike.

Zdroj: Lexikón rastlinných tukov a olejov, 2. vydanie, 2013, Sabine Krist, Viedenská univerzita, Ústav pre klinickú farmáciu a diagnostiku