parafín

parafín (Latinsky parum affinis, „Málo príbuzné, málo reaktívne“) popisuje zmes alkánov (nasýtených uhľovodíkov) so všeobecným empirickým vzorcom CnH2n + 2. Číslo n je medzi 18 a 32, molárna hmotnosť teda medzi 275 a 600 gramami na mol. Tvrdý parafín sa topí medzi 50 a 60 ° C, mäkký parafín asi pri 45 ° C. Mikro vosky majú dokonca body tuhnutia medzi 70 a 80 ° C a obsahujú reťazce s dĺžkou (n) až 75 atómov uhlíka. Medzi tvrdými parafínmi a mikrovoskami sú medziprodukty, ktoré majú body tuhnutia 60 - 70 ° C.

biele oleje

Ďalšie odporúčané odborné znalosti

Trvale presné testovacie závažia vďaka 12 tipom zadarmo

Denná vizuálna kontrola laboratórnych váh

Denná vizuálna kontrola laboratórnych váh

Obsah

Špeciálne parafíny

Z dôvodu rozdielneho zloženia, výrobných metód a rôzneho použitia sa parafíny predávajú aj ako mikrovosk, ceresín (minerálny vosk, parafín), vazelína, ropa alebo vazelína.

charakteristiky

Vlastnosti parafínov je možné odvodiť priamo z homológnej série alkánov. Parafín je voskový, horľavý, bez zápachu a chuti, netoxický a elektricky izolačný, vodoodpudivý, dá sa rozpustiť v tukoch a voskoch, je však inertný voči mnohým chemikáliám. Napríklad je dosť odolný voči kyseline sírovej, brómu a studenej kyseline dusičnej. Vo svojej čistej forme je priesvitný biely. Je nerozpustný vo vode, ale ľahko rozpustný v benzíne, éteri a chloroforme. Parafíny sú zložené z nerozvetvených (n-) a rozvetvených (izo) alkánov. Rozlišuje sa medzi

  • tenké parafíny (Paraffinum perliquidum), ktoré majú viskozitu 25 - 80 mPa · s,
  • husté parafíny (Paraffinum liqudum), ktoré ako olejovitá kvapalina majú viskozitu 110 - 230 mPa.s a
  • Tvrdé parafíny (Paraffinum solidum), ktoré ako tuhá kryštalická hmota majú teplotu tuhnutia 50 - 62 ° C. V tvrdých parafínoch dominujú n-alkány, v mikrovoskoch však izo-alkány.

nebezpečenstvá

Parafín je zvyčajne neškodný pre životné prostredie. Predpokladá sa, že pleťové krémy, ktoré obsahujú parafín, veľmi škodia. Časopis Ökotest masívne znehodnocuje krémy s obsahom parafínu, ak obsahujú určité percento, pretože hrozí riziko vysušenia pokožky s pribúdajúcimi vráskami. Preventívne je vyrobené to, čomu je potrebné zabrániť (vysušenie pokožky/zvrásnenie). Ökotest to komentuje nasledovne: „Parafíny: súhrnný výraz pre nespočetné množstvo umelých látok vyrobených z ropy (.), Ktoré bránia prirodzeným regulačným mechanizmom (.) Môžu sa hromadiť v pečeni, obličkách a lymfatických uzlinách (.).“ (Zdroj: Ökotest Kosmetik, č. 1. 2001, s. 121) Ökotest varuje pred viac ako 10% v kréme. Výrobky populárnych spoločností ako Nivea obsahujú vo svojich krémoch podstatne viac parafínu.

Ďalším problémom je jeho časté používanie ako prostriedku na voskovanie lyží, snowboardov a bežcov na saniach: Voskované športové vybavenie zanecháva stopy parafínu. Pretože veľmi frekventované svahy sa väčšinou používajú ako pastviny po roztopení snehu, vosk prilepený k tráve je absorbovaný zvieratami. Najmä v štartovacích a cieľových oblastiach svahov môže byť koncentrácia parafínu vysoká a poškodiť pôdu. Ako náhradu je možné použiť včelí vosk, ktorý je odbúrateľný.

Výroba

Parafín sa získava z takzvaných frakcií mazacieho oleja vákuovej destilácie. Pri ich odparafínovaní sa ako vedľajší produkt vyrábajú takzvané parafínové gáče, ktoré stále obsahujú 2 až 30% oleja. Surový parafín sa extrahuje z týchto kalov odolejovaním pomocou rôznych procesov separácie oleja (odolejovanie potu, odolejovanie rozpúšťadla, Sulzerovo kryštalizačné odolejovanie). Surový parafín sa potom ďalej rafinuje (pozri nižšie). Vyrába sa tiež z lignitu, bitúmenovej bridlice a rašeliny. V poslednej dobe sa stávajú čoraz dôležitejšími aj syntetické parafíny vyrábané Fischer-Tropschovým procesom (Sasol, Shell). Na rozdiel od výrobkov na báze minerálnych olejov tieto pozostávajú hlavne z nerozvetvených n-alkánov.

Pri extrakcii parafínov sa ako vedľajší produkt získajú aj parafínové oleje, ktoré sa môžu ďalej rafinovať na biele oleje, ktoré slúžia ako vysokokvalitné mazivá. Rafinované biele oleje sa tiež používajú vo farmaceutickom priemysle a pri výrobe vazelíny.

Tvrdé parafíny

Tvrdý a stredný parafín sa vyrába z aktovky. Tieto nohavice sú vedľajším produktom odparafínovania motorových olejov. Hlušina je zbavená zvyškov oleja pomocou procesov rozpúšťania, potenia a kryštalizácie (najmodernejší proces od Sulzer-Chemtech). Tieto surové parafíny sa potom rafinujú (hydrogenáciou alebo bielením), čím sa prevedú alebo odstránia aromatické látky, zlúčeniny síry a dusíka. Rafináciou sa získa biely produkt bez zápachu, ktorý sa dá použiť v potravinárskom, kozmetickom (vazelínovom) a farmaceutickom priemysle.

Mikro vosky

Mikro vosky (tiež nazývané mikrokryštalické vosky) sa naopak získavajú z vákuového zvyšku v rafinérii motorových olejov, t. J. Tu sa musia ťažké ropné zložky odstraňovať špeciálnym rafinačným procesom (napr. Odmasťovaním propánu). Potom je proces (odparafínovanie, odolejovanie, rafinácia) rovnaký ako pri ostatných parafínoch.

použitie

  • Výroba sviečok
  • Výroba voskových disperzií na impregnáciu drevných materiálov
  • na namáčanie dreva zo zápaliek
  • Palivo pre olejové žiarovky
  • Pastelky
  • ako vodoodpudivý (hydrofóbny) náter alebo impregnácia papiera, textílií a izolačných materiálov
  • kedy Paraffinum liquidum na starostlivosť o drevené povrchy
  • na prípravu archeologických nálezov
  • na výrobu mikroskopických vzoriek
  • tuhé palivo pre hybridné rakety
  • Ako objektív na zaostrovanie mikrovlniek
  • Aditíva na lak
  • Tesniace poháre a fľaše
  • Pľuvať oheň
  • Zásobné médium v ​​zásobníku latentného tepla (napr. V solárnej tepelnej energii)
  • vo fyzikálnej terapii ako parafínové bahno
  • ako spojivo v nosových mastiach
  • vo výrobe pneumatík ako ochrana proti ozónu
  • ako zapaľovač grilu
  • v kozmetickom priemysle ako ošetrovací olej
  • Prísada do maskovacieho make-upu
  • v medicíne ako protiopatrenie proti otravám spôsobeným perorálne požitými toxínmi rozpustnými v tukoch (prevencia absorpcie)
  • ako postrekový sprej pri ochrane plodín (larvy sú dusené parafínovým filmom)
  • na konzerváciu anatomických vzoriek (parafinizácia)

Dôležité produkty

Hlavným spotrebiteľom parafínu na celom svete je odvetvie sviečok (čajové sviečky, domáce sviečky, ozdobné sviečky). Je to lacnejšie ako stearín, ktorý sa získava zo živočíšnych alebo rastlinných produktov a pozostáva v zásade z esterov glycerínu s kyselinou palmitovou a stearovou.

Parafín sa používa ako základ napríklad pre masti a krémy (vazelína), pre kozmetické a lekárske výrobky (napríklad Labello), prostriedky na starostlivosť o podlahu a čistiace prostriedky napríklad na leštidlá na drevo, kovy a automobily alebo krémy na topánky. Kvapalné parafíny sa používajú ako mierne preháňadlo a ako suspenzné činidlo v IR spektroskopii.

Pri výrobe syra sa používa na poťahovanie kože niektorých druhov syra, aby sa bochník uchránil a chránil pred vysušením, napríklad v syroch Edam alebo Bonbel/Babybel. Používa sa tiež na výrobu žuvačiek a cukroviniek.

Veľké množstvo sa používa aj pri ochrane proti korózii v automobilovom priemysle (povodňové vosky) alebo ako prísada do gumových výrobkov, napr. Používajú sa B. pneumatiky (vosky na ochranu pred svetlom, vosky na ochranu proti ozónu). Vosky na ochranu pred svetlom sa môžu vyrábať aj zo syntetických voskov získaných pomocou Fischer-Tropschovej syntézy.

Použitie v angličtine

Anglický názov je tiež parafín, v britskej angličtine medzi parafínový olej (ropa) a parafinový vosk (parafín) je diferencovaný.