Výhody kokosového oleja v kozmetike
Výhody kokosového oleja v kozmetike
Prvýkrát zverejnené: 1. júna 2016
Redakčná skupina: MEDICHUB MEDIA
Abstrakt
Kokosový olej sa získava zo semien zrelých orechov kokosovej palmy. Vedci, odborníci na výživu a zdravotnícki pracovníci odporúčajú jeho použitie kvôli jeho kvalitám. Patria sem výhody v starostlivosti o pleť, vlasy, mihalnice a obočie, nechty, ale tiež v eliminácii stresu, chudnutia, udržiavaní optimálnej hladiny cholesterolu, vyvolávaní imunomodulačných účinkov, prevencii kardiovaskulárnych chorôb a v poslednej dobe aj pri Alzheimerovej chorobe (1). O výhodách a škodlivosti tohto oleja pri chorobách srdca sa vedú určité polemiky, nikdy však nebol spochybnený jeho priaznivý účinok na pokožku, vlasy alebo nechty.
Používanie kokosového oleja, najmä panenského kokosového oleja v kozmetických výrobkoch, je dôsledkom jeho komplexného pôsobenia na pokožku, ktoré spočíva hlavne vo zvlhčení a udržiavaní lipidovej bariéry bez toho, aby vyvolalo vedľajšie účinky. Príspevok predstavuje vedecký prehľad kozmetických výhod kokosového oleja.
Zhrnutie
Kokosový olej sa získava zo semien zrelých kokosových palmových orechov. Vedci, odborníci na výživu a zdravotnícki pracovníci odporúčajú jeho použitie kvôli jeho kvalitám. Patria sem výhody v starostlivosti o pokožku, vlasy, mihalnice a obočie, nechty, ale tiež pri eliminácii stresu, chudnutí, udržiavaní optimálneho cholesterolu, vyvolávaní imunomodulačných účinkov, prevencii kardiovaskulárnych chorôb a v poslednej dobe aj Alzheimerovej choroby (1) . O výhodách a škodlivosti tohto oleja pri srdcových chorobách sa vedú polemiky, ale o jeho priaznivom účinku na pokožku, vlasy alebo nechty sa nikdy nepochybovalo. Používanie kokosového oleja, najmä panenského kokosového oleja, v kozmetike spočíva v jeho komplexnom pôsobení na pokožku, ktoré spočíva hlavne v hydratácii a udržiavaní lipidovej bariéry pokožky bez vyvolania vedľajších účinkov. Tento článok sa snaží vedecky preskúmať kozmetické výhody tohto oleja.
Podľa európskej smernice 93/35/EHS (Európska komisia) sú „kozmetické výrobky“ definované ako akékoľvek látky alebo prípravky určené na styk s rôznymi vonkajšími časťami ľudského tela (pokožka, vlasy, nechty, pery, vonkajšie pohlavné orgány) alebo zuby a sliznice v ústnej dutine výlučne alebo primárne na čistenie alebo odorizáciu, zmenu ich vzhľadu a/alebo korekciu pachov tela a/alebo ich ochranu alebo udržiavanie v dobrom stave (2) .
Po tisíce rokov ľudia v tropických krajinách používali kokosový olej z palmy Cocos nucifera (čeľaď Aracaceae) pri každodennej strave a údržbe.
Sanskrt, známy ako „kalpa vriksha“, je palma, ktorá spĺňa všetky životné potreby. V Malajzii sa kokos nazýva „pokok seribu guna“, čo znamená strom s tisíckami použití, na Filipínach sa mu hovorí „strom života“. Všetky komponenty kokosovej palmy sú veľké a veľké písmená.
Kokosový olej sa extrahuje z jadra zrelej kokosovej palmy. O jeho použití v potravinách sa vedú veľké polemiky. V súčasnosti zdravotnícki pracovníci a lekári propagujú kokosový olej pre jeho zdravotné výhody. Avšak dlho sa uvažovalo, že nasýtené tuky v jeho zložení majú nežiaduce účinky na kardiovaskulárny systém.
Popis. Chemické a fyzikálno-chemické vlastnosti
V závislosti od spôsobu extrakcie a spracovania má kokosový olej niekoľko foriem:
- rafinovaný kokosový olej (je zafarbený a dezodorovaný);
- hydrogenovaný kokosový olej - získava sa hydrogenáciou rafinovaného; má vyššie teploty topenia, medzi 36 a 40 ° C (97–104 ° F);
- frakcionovaný kokosový olej (izoluje určité mastné kyseliny, ako je kyselina laurová, kyselina kaprylová alebo kyselina kaprínová, na použitie v kozmetickom alebo farmaceutickom priemysle);
- prírodný kokosový olej;
- panenský kokosový olej.
Najnovším produktom na trhu je panenský kokosový olej, ale neexistuje preň žiadna priemyselná štandardná definícia, ako je tomu v prípade panenského a extra panenského olivového oleja. Panenský kokosový olej sa získava prírodným spôsobom alebo mechanickými procesmi, horúcimi alebo studenými. Olej nie je podrobený chemickej rafinácii, zmene farby alebo dezodorácii, takže sa nezmenia jeho prirodzené vlastnosti (3). Pred použitím v ľudskej kozmetike nie je potrebné žiadne ďalšie spracovanie. Panenský kokosový olej, jeho najčistejšia forma, je bezfarebný a vôbec nie zatuchnutý. Na rozdiel od prírodného kokosového oleja je obohatený o vitamín E, prírodný antioxidant, ktorý zabraňuje peroxidačným reakciám. Metóda extrakcie môže ovplyvniť intenzitu kokosovej príchute produktu.
V rokoch 1920 až 1930 sa zistilo, že kokosový olej obsahuje hlavne stredne veľké triglyceridy, ktoré sú odolné voči peroxidácii. Líšia sa od živočíšnych tukov, ktoré obsahujú nasýtené mastné kyseliny s dlhým reťazcom, zlúčeniny, ktoré vyvolávajú riziko srdca. Mastné kyseliny so stredným reťazcom majú ochranný účinok proti srdcovým chorobám, na rozdiel od tých s dlhým reťazcom.
Zloženie mastných kyselín v panenskom kokosovom oleji bolo určené plynovou kvapalinovou chromatografiou (tabuľka 1).

Modifikovaný kokosový olej obsahuje polynenasýtené mastné kyseliny vo forme mono-, di- a triglyceridov a je vhodný v kozmetických alebo farmaceutických formuláciách, ktoré chránia lipidovú bariéru a zabraňujú tak vysušeniu pokožky.
Panenský kokosový olej má teplotu topenia medzi 24 a 25 ° C (75-76 ° F), takže ho možno použiť v oboch agregačných stavoch, tekutom aj pevnom. Je stabilný až do vysokých teplôt (nad 76,6 ° C). Špecifikácie panenského kokosového oleja sú uvedené v tabuľke 2.

Kokosový olej je možné extrahovať „mokrým“ alebo „suchým“ spôsobom. „Suchý“ proces spočíva v odstránení jadra plášťa a jeho sušení za horúca (na plameni alebo na slnku). Takto sa získa „kopra“. Copra sa lisuje alebo rozpustí v rôznych rozpúšťadlách, potom sa izoluje kokosový olej. Pri „mokrom“ procese sa ako surovina používa čerstvý kokosový orech a medzi olejom a vodou sa vytvára emulzia. Krok rozbitia emulzie môže byť ťažký. Emulzia môže byť podrobená dlhodobému varu, ale olej má inú farbu a metóda nie je ekonomická. Moderné metódy zahŕňajú centrifugáciu alebo enzymatickú elektrolýzu. Mokré procesy sú menej výhodné, pretože majú nižšie výnosy a rastliny sú prácnejšie.
Panenský kokosový olej sa líši od prírodného kokosového oleja extrakčným procesom: ak je tento extrahovaný mletím alebo studeným lisovaním sušeného kokosového jadra, extrahuje sa tento kokosový olej z čerstvých vlašských orechov (6). Následné procesy, ako napríklad fermentácia a separácia centrifugáciou, chladením alebo enzymatickým pôsobením, umožňujú oddelenie oleja od vody. Ďalšie spôsoby separácie sú: varenie čerstvého kokosového oleja, po ktorom nasleduje odparenie stopových množstiev vody (mikroexpulzia); priame lisovanie sušených kokosových jadierok za studena (7) .
Akcia a použitie v kozmetike
Yeap SK a kol. vyhodnotil antioxidačnú kapacitu panenského kokosového oleja in vivo. Znižuje peroxidáciu lipidov a zvyšuje aktivitu superoxiddismutázy v sére u myší (1). Uvádza sa, že panenský kokosový olej je bohatý na polyfenoly, o ktorých je známe, že majú silnú antioxidačnú aktivitu (4). .
Po testoch vykonaných Intahphuakom a kol. Ukázalo sa, že panenský kokosový olej má mierne protizápalové účinky (8) .
Uvádza sa, že olej extrahovaný z Cocos nucifera má liečivý účinok. Nevin a kol. študoval vplyv topickej aplikácie oleja na pokožku a jeho antioxidačnú kapacitu u myší. V ich štúdii boli zvieratá liečené 10 dní panenským kokosovým olejom, 24 hodín po vyvolaní poranenia. Liečivá kapacita oleja sa hodnotila monitorovaním celého času epitelizácie, ale tiež rozpustnosťou kolagénovej štruktúry, aktivitou glykohydrolázy alebo histopatológiou granulácie tkaniva. Posúdenie týchto parametrov viedlo k záveru, že u zvierat liečených panenským kokosovým olejom došlo k hojeniu oveľa rýchlejšie (9) .
Najdôležitejšie však je, že kokosový olej je vynikajúcim hydratačným a kondicionérom pre pokožku. Štúdie preukázali, že panenský kokosový olej zvlhčuje pokožku bez toho, aby spôsoboval vedľajšie účinky (10,11) .
Mastné kyseliny v zložení tohto oleja sa prirodzene nachádzajú v pokožke a niektoré deriváty, ako je napríklad kyselina laurová, majú antiseptické a protiplesňové vlastnosti (4,12). .
Vďaka svojmu obsahu minerálov a vitamínov je kokosový olej účinný pri zvlhčovaní suchej, popraskanej alebo podráždenej pokožky a je tiež dobrým pílingom (4). Atopickú dermatitídu, ktorá má za následok niekedy alarmujúcu dehydratáciu pokožky, je možné liečiť panenským kokosovým olejom. Evangelista a kol. študoval topický účinok tohto oleja meraním indexu SCORAD (Scoring Atopic Dermatitis). Na začiatku bolo vyhodnotených 117 pacientov a potom po 2, 4 a 8 týždňoch. Bola zdôraznená nadradenosť panenského kokosového oleja nad minerálnymi olejmi (13) .
Kokosový olej sa tiež odporúča pri liečbe bradavíc a podráždení po epilácii. Pomáha predchádzať vypadávaniu a regenerácii vlasov. Fragmenty bielkovín v kokosovom oleji zabraňujú tvorbe lupín (4) .
Prítomnosť nasýtených mastných kyselín vo významnom množstve, najmä kyselín laurových a myristových, motivuje k použitiu tohto oleja v pleťových vodách na čistenie pokožky. Používa sa aj v krémoch na opaľovanie (4) .
Kokosový olej je súčasťou mydiel, pretože sa nezráža vo soľných roztokoch. Prítomnosť bazového vavrínu v oleji však môže dráždiť pokožku (14) .
Všetky tieto štúdie odôvodňujú použitie kokosového oleja v kozmetike a dermatokozmetike. V tradičnej kultúre mnohých národov sa kokosový olej používal v potravinách nielen po mnoho generácií. Tieto populácie majú nízku mieru obezity, srdcových chorôb, rakoviny, cukrovky, polyartritídy a ďalších chorôb špecifických pre Severnú Ameriku alebo Európu. Až donedávna sa kokosový olej označoval za príčinu arteriálnych alebo srdcových chorôb. Najnovšie štúdie však preukázali prospešné vlastnosti kokosového oleja a najmä panenského kokosového oleja.